Kippenhok bouwen

Het is echt heel leuk om zelf een eigen kippenhok te bouwen. Daarnaast is het echt vele malen goedkoper om hier zelf mee aan de slag te gaan. Een kippenhok kopen is echt prijzig. Ander voordeel is dat kippen hun hok zelden beschadigen. Dit doen ze alleen als het hok niet is schoongemaakt voor een lange tijd. Een van de belangrijke zaken om rekening mee te houden bij het bouwen is de invloed van het weer op het hok. Als je het hout goed behandeld en goed onderhoudt, kan het hok voor jaren mee. In het vervolg van dit artikel lees je alles over de stappen die je moet nemen om een kippenhok te bouwen en de eisen waaraan een hok moet voldoen.

Kippenhok bouwen

De eerste stap: het bepalen van het doel en de grootte

Voor je gaat zoeken naar bouwtekeningen en voorbeelden en start met het zelf bouwen van het kippenhok. Is het aan te raden om te bepalen welk doel je voor ogen hebt met het hok. Wil je bijvoorbeeld kippen voor het vlees gaan houden. Dan heb je veel ruimte en een groot nodig. Wil je slechts 2 a 3 kippen. Dan heb je voldoende aan een simpel middelmaat hok.

Tip: kippen houden van ruimte. Als je bijvoorbeeld drie kleine kippen houdt met een nachthok, moet deze minimaal 1.5 m2 zijn. Ook moet er een ren aan worden vastgemaakt. Grotere kippen hebben meer ruimte nodig.

De tweede stap: bepalen hoe het hok eruit komt te zien

Er zijn een aantal eisen waar je rekening mee moet houden als je zelf een eigen kippenhok wil gaan bouwen, zoals de breedte, lengte en hoogte van het nachthok en de ren en voldoende beschutting voor wind en regen. Aan te raden is om hiervan een tekening te maken.

Zorg er daarnaast voor dat het hok volledig afgesloten is met hout, paletten of gaas. Houdt er bovendien rekening mee dat er geen vossen kunnen graven onder de rand. Je kan het hok op tegels zetten, bijvoorbeeld. Ook kan je ervoor kiezen om het gaas te laten doorlopen tot ongeveer 50cm in de grond. De ingang van het hok moet hoog zijn, zo kan er geen kat of vos bij de kippen komen. Wil je dat het hok geluidsdicht is? Zo zijn er nog tientallen eisen waaraan een hok moet voldoen, zoals de zitstok, leghokken, toegang, isolatie, kippenrassen etc. Alles over deze vereisten kan je vinden in de De Kippengids. Een uitgebreide gids met bouwtekeningen en uitgebreide instructies. De perfecte start / plan als je kippen wil gaan houden.

De derde stap, het halen van de materialen

In de kippengids staan natuurlijk de materialen die je nodig hebt om het kippenhok te bouwen. Planken kan je indien gewenst op maat laten maken bij de bouwmarkt. Je kan ook kiezen voor plaatmaterialen. Dit bespaard een hoop werk. Als je iets minder handig bent, is dit zeker aan te raden. Werk zo geordend mogelijk door alle materialen bijvoorbeeld een merkje te geven (A1,D3, etc). 

Zelf een kippenhok bouwen

De vierde stap, het kippenhok bouwen

Het zelf bouwen van het kippenhok werkt het beste als je werkt van beneden naar boven op de tekening. Bouw eerst het nachtverblijf. Als deze staat, bouw je de ren eraan. Dus eerst de bodem van het nachtverblijf. Vervolgens de palen waar het hok op wordt gebouwd. Tot je uiteindelijk een framework hebt opgezet. Als deze staat, schroef je het plaatmateriaal ertegenaan. Als het nachthok opgebouwd is, is het tijd om de ren hieraan te bevestigen. Hoe je een kippenren kan maken lees je op deze pagina.

De vijfde stap: het hout behandelen en schilderen

Laatste stap is het behandelen van het tuinhout zodat het bestand is tegen het weer. Dit kan door buitenlak of beits. Let op: behandel het hout als het droog is. Als het nat is, is er een kans dat de verf of beits er af bladdert. Nu is de basis af en kan je het hok naar jouw wens schilderen.

Kippenhok bouw zelf

Zelf een kippenhok bouwen – de voordelen

Het is een flinke klus om je kippenhok te bouwen. Maar het is erg leuk en een stuk goedkoper dan een hok kopen. Bovendien is het veel mooier om het hok zelf te bouwen. Je kan het zelf zo stevig maken als je wil. Het hok gaat veel langer mee dan een hok uit de dierenwinkel. Kortom, zat voordelen om er zelf mee aan de slag te gaan.

De kippengids – vol tekeningen en tips

Hierboven heb je kunnen lezen welke stappen er benodigd zijn om een kippenhok te bouwen. Ik raad je om de kippengids te gebruiken. De kippengids is de ideale start voor het bouwen van een kippenhok. De beste tekeningen voor bouw staan in deze gids. Ook vind je hier tientallen ideeën, eisen, alles over de beste materialen die je kan gebruiken,hoe je het eigen hok kan inrichten enzovoorts.

Zelf een kippenhok bouwen