Nachthok kippen

Een nachthok voor kippen is niet meer dan een normaal kippenhok. Alleen zit hier geen ren aan verbonden. Het bestaat onder andere uit een legnest en een onderdeel waar de kippen op een stok kunnen zitten. In dit blog lees je meer over de vereisten van dit type hok en kom je erachter wat je moet doen om zelf een nachthok voor je kippen te maken of bouwen.  

Wanneer is een nachthok handig?

Een nachthok is handig als jouw kippen los mogen lopen in de tuin. Er zijn ook variaties mogelijk waarin een nachthok met een ren is verbonden. Dit is voornamelijk afhankelijk van de grootte en ruimte in jouw tuin.

Hoe groot moet het nachthok voor je kippen zijn?

Hoe groot moet het nachthok van je kippen zijn? De minimale ruimte voor het nachthok bij 1 krielkip is 0,25 m². De ren moet per krielkip 0,50m² groot zijn. Als je voor ‘gewone’ kippen kiest kan je de netbenoemde groottes verdubbelen per kip

Nachthok kippen

Vereisten voor het nachthok voor je kippen

Een nachthok voor je kippen heeft een minimaal aantal vereisten. Zo is het zorg om het nachthok te ventileren en ervoor te zorgen dat er geen direct zonlicht naar binnen komt. Het moet echt goed donker zijn in het hok. Dit is het prettigst voor de kippen. Let ook op dat de wanden van de binnenkant zo glad mogelijk zijn. Zo kan je bloedluizen voorkomen. Zorg er ook voor dat het nachthok eenvoudig schoon te maken is. Zo hoef je niet elke keer uren hieraan te besteden waardoor het houden van kippen en een nachthok leuk blijft.

De zitstok in het nachthok voor je kippen

In het nachthok voor je kippen plaats je aan de binnenkant een zitstok van circa 4 cm breed. Let erop dat de hoeken afgerond zijn. Voor elke kip kan je ongeveer twintig tot dertig centimeter zitstok aanhouden. Tip: hang de zitstokken allemaal op dezelfde hoogte.

Ventilatie in het nachthok voor je kippen

Ander belangrijk onderdeel in het nachthok voor je kippen is de ventilatie en de lichtinval, al eerder benoemd op deze pagina. Wist je dat een kip een veel hogere lichaamstemperatuur heeft. Van wel gemiddeld 41 graden celsius. Vaak is het nachthok niet heel groot. Zonder goede ventilatie zal de temperatuur snel stijgen. Hierdoor gaat ontlasting erg stinken. Ander probleem wat kan voorkomen vindt plaats in de winter. Door het verschil in temperatuur in de winter, ontstaat er condens op de lellen en kammen als de kippen uit het nachthok gaan. Dit kan ervoor zorgen dat ze bevriezen. Kortom, een nachthok met goede ventilatie is een must have. Zorg dat er geen tocht binnen komt.

Lichtinval in het nachthok voor je kippen

Directe lichtinval in het nachthok van je kippen kan in de zomer zorgen voor extra warmte die niet gewenst is. Dit kan ook beter worden voorkomen. Daarnaast vinden kippen het prettig om hun eieren in een rustige omgeving op een donkere plek te leggen. Ook als je wat hanen hebt die al vroeg kraaien, is het aan te raden het nachthok voor de kippen zo lichtdicht als kan te maken. Laat dit niet ten koste gaan van de ventilatie.

Nachthok kippen zelf maken

Andere zaken om rekening mee te houden in het nachthok voor je kippen

Zo zijn er nog enkele zaken waar je rekening mee moet houden in het nachthok voor je kippen, de kippendeur bijvoorbeeld waarom je het nachthok kan afsluiten. Maak gebruik van een kippendeur die afsluitbaar is als je de kippen van het nachthok naar de ren wil laten laten. Je hebt deuren die automatisch afsluiten of handmatige varianten. In de nacht worden de kippen zo beschermd tegen roofdieren.

Drinkbak

Andere tip die we nog willen meegeven heeft betrekking op de drinkbak. Zet deze niet in het nachthok van de kippen maar in de ren. Zo blijft het nachthok altijd dicht. ‘S nachts drinken kippen niet. Leg op de bodem van het nachthok materiaal wat absorbeert. Zo kan je kiezen voor hennepvezel, beukensnippers of zaagsel.

Nachthok voor je kippen kopen

Je kan ervoor kiezen om een nachthok voor je kippen te kopen of om er een zelf te bouwen. Beiden hebben hun eigen voordelen en nadelen.

Zelf een nachthok voor je kippen maken?

Hierboven is de basis benoemd waaraan een nachthok voor je kippen moet voldoen. Wil je zelf een nachthok voor je kippen maken? Een goede bouwtekening is dan een must have. Er is nog een hoop extra informatie beschikbaar. Hierover kan je meer lezen in De Kippengids.

nachthok kippen