Kippen houden

Hoe kan je het beste starten met kippen houden. In dit megablog lees je er alles over.

Het houden van kippen is natuurlijk super leuk, maar heeft wel enkele verantwoordelijkheden. Voor levende dieren moet je nou eenmaal goed zorgen. Kennis is benodigd over de huisvesting, de voeding, de inrichting en nog tal van zaken. Een groot deel van deze onderwerpen inzake kippen houden gaan we behandelen

Hoeveel kippen houden?

Als je kippen wil gaan houden, is het aan te raden er minimaal 3 aan te schaffen. Een haan hoeft niet per se. Je kan gewoon kippen houden zonder haan. De voorkeur gaat uit naar jonge kippen van enkele maanden oud. Deze zijn makkelijker om tam te maken. Na een half jaar beginnen ze met eieren leggen. Als ze eenmaal meer geluid gaan maken, de kam rooi wordt en groter is het tijd.

Kippen houden

Zelf kippen houden – het ras kiezen

Een van de eerste zaken om over na te denken als je zelf kippen wil houden is nadenken over welk ras je in huis wil halen. Er zijn wel meer dan 400 kippenrassen. Van kleine tot grote, sier en vleeskippen. Hoeveel kippen je neemt en het soort kip, bepaald uiteindelijk de minimale grootte van het hok. Een hoofdverdeling kun je maken tussen een sier- en legkip. Een legkip legt meer eieren, maar wordt niet oud. Sierkippen leven veel langer (5 tot 8 jaar) maar leggen minder eieren. Elk ras heeft zijn eigen karakter. Voor je gaat denken aan maken van een hok, is het eerst belangrijk om te overwegen welk ras kippen je wil houden.

Het kippenhok om je kippen in te houden

Kippen houden doe je vanzelfsprekend in een kippenhok in de tuin of op een stuk land. Dit hok bestaat uit een nachthok om in te overnachten en een ren om in te scharrelen. Maak het kippenhok toegankelijk voor jou. Dat zal het onderhoud ervan een stuk prettiger maken.

Zelf kippen houden

Kippenhok zelf maken of kopen?

Elke optie heeft zijn voordelen en nadelen. Toch gaat onze voorkeur uit naar zelf maken. Zo kan je het hok naar eigen wensen inrichten. Daarnaast is de kwaliteit vaak een stuk hoger en is het vele malen goedkoper dan een hok kopen. Er zijn tientallen kant-en-klare bouwtekeningen, waarin je meer kan lezen over de Kippengids.

Kippen houden – het schoonmaken

Een van de vaste werkzaamheden die hoort bij het houden van kippen is schoonmaken. Het schoonmaken van het hok kan het beste op wekelijkse basis gebeuren. Wat je moet doen is de bedekking op de bodem vervangen in het nachthok en in de legnesten. Daarnaast even de mest van de zitstokken halen. Als je hier na een tijdje handig in wordt, ben je in max een half uurtje klaar. 

Eten en drinken

Kippen houden net als ons van eten en drinken. Elke dag lekker vers water en voer. Een legkip eet ongeveer 0.1kg voer en drinkt 40 milliliter kraanwater per dag. Een krielkip eet en drinkt hier de helft van (dit zijn richtgetallen). Als de ren altijd toegankelijk is, raden we aan hier de voerbak en de drinkbak te plaatsen. Zo blijft het nachthok lekker schoon.  

Voer

Kippen houden, maar welk voer heb ik nu nodig? Kies een geschikte legkorrel of legmeel. De korrel zorgt voor minder knoeien. Legmeel is iets kleiner. De kip is dan iets langer bezig met opeten. Dit zal verveling voor de kip tegengaan. Geef een hoeveelheid voer die binnen een etmaal kan worden opgegeven. Zo zal het voer niet oud zijn en gaan ze niks laten liggen.

Drinken

Kippen houden van zowel kraanwater als regenwater. Indien nodig kan je nog vitaminen en medicijnen toevoegen. Elke dag het water verversen heeft prioriteit. Dit is een van de grootste bronnen van ziektes. Dus om een uitbraak te voorkomen, ververs het water in de kippen drinkbak op tijd.
>

Snacks & snoepgoed

Kippen houden ook van snoepgoed en snacks. Meelwormen of vlokkreeftjes zijn hun favoriet. Met de snacks kan je de kippen tam maken. Je kan ze zo naar je hand toe lokken en op den duur komen ze bij je op schoot zitten.  

Kippen Houden – Kippen en het kippenhok kopen

Als je weet wat je allemaal nodig hebt en dit in huis hebt gehaald, weet welke kippen je wil gaan houden en op welke plek, en als je het hok zelf hebt gemaakt of een een kippenhok hebt gekocht is het tijd om de kippen in huis te halen. Waar vind je nou de mooiste kippen? Op Marktplaats, bij een handelaar of bij winkeliers? Op al deze plekken is het aanbod groot. Toch gaat onze prioriteit uit naar een hobbyfokker. Deze hebben plezier in hun hobby wat resulteert in het beste voor de kippen. Bij de fokker thuis kan je zien of de dieren goed verzorgd zijn. Daarnaast geeft een fokker je graag extra tips. Tip: koop nooit te jonge kuikens. Deze zijn erg kwetsbaar. Minimaal 8 weken oud. Koop ook geen kippen die niet fit lijken, in elkaar zijn gedoken of waarvan de veren rechtop staan.

Kippen houden

Kippen vervoeren

Zo zie je maar dat er een hoop bij komt kijken als je kippen wil gaan houden. Als je de kippen heb gekocht, is het tijd om ze te vervoeren naar je huis. Vervoer kan onder normale temperaturen, tussen de vijf en vijfentwintig graden. Dit kan je doen in een vervoerskist of in een doos van karton. Wel zorgen dat er luchtgaten in zitten. Boven de 25 graden kan je beter wachten tot het weer is afgekoeld. Kippen kunnen niet zweten en kunnen daardoor niet goed tegen hoge temperaturen.

Kippen in het verblijf plaatsen

Als de kippen bij je thuis zijn plaats je ze eerst in het nachthok. Laat de schuif dicht, het nachthok mogen ze nog niet uit de eerste nacht. Zet de dag erna de schuif open en wacht af. Als het goed is komen de kippen na een tijdje naar buiten om de ren te verkennen. Daarna zal de rest volgen. Controleer nog wel even de eerste nachten of de kippen ook echt slapen in het nachthok. Als dit niet het geval is kan je ze oppakken en op de stok in het nachthok zetten.

Zelf kippen gaan houden

Zelf aan de slag met het houden van kippen

In deze blog heb je een goede basis gekregen over het zelf houden van kippen. Meer lezen over alle ins en outs van kippen houden, doe je in de Kippengids. Hier staan tientallen bouwtekeningen en alles wat je moet weten over het houden van kippen in de tuin of in een woonwijk. Zo krijg je bijvoorbeeld antwoord op de volgende vragen:
hoeveel kippen mag je houden (hobbymatig). Is er een minimum en een maximum aantal kippen wat je zelf mag houden? 
– Wat zijn de regels en wat is dit wetgeving op dit gebied. Hier zit verschil in per woonwijk in de stad of in de tuin. Regels en wetgeving kan je opvragen bij jouw gemeente. 
– Hoeveel ruimte heb je nodig
– Hoeveel kippen minimaal
– Welke dieren je bij kippen kan houden
– Hoe houd je kippen warm in de winter
– De kosten hiervoor
– Hoe je ze bezig kan houden
– Welke kippen zijn het beste voor eieren
– Hoe houd je kippen in een kleine tuin
– Alles over Type kippen: Araucana ,Serama, Legkippen, enzovoorts. 
– Plus tientallen tips!

Kippen houden de gids

 

 

Lees ook de blogs over!

Lees op deze site meer over kippen houden in: