Amrock kip

De Amrock is een kippenras, dat in Amerika werd ontwikkeld en heeft dezelfde afstammingslijnen van de Barred Plymouth Rock. De belangrijkste verschillen tussen de twee rassen zijn vooral de productieve capaciteiten. Men kan zeggen dat de Amrock een gebruiksvorm is van de gebarende Plymouth Rock en vooral in Europa wordt gefokt. De Amrock is een grote kip met een gestreept verenkleed, een enkele kam en rode oorlellen. Het is een kweek waarbij de mannetjes en vrouwtjes in verschillende kleuren uitkomen. Mannelijke kuikens komen lichter uit het ei, met meer wit op hun kop. Naarmate de kippen ouder worden, krijgt de Amrock bredere zwarte strepen en de hanen bredere witte strepen. Amrock hennen leggen veel grote bruine eieren (ongeveer 240 per jaar), maar worden zelden broeds. Van dit amrock kippen ras is ook een krielversie beschikbaar.

Uiterlijk Amrock kip

Amrock kippen zijn auto-sexing rassen, wat betekent dat mannelijke en vrouwelijke varianten een verschillend uiterlijk hebben en we ze aan de hand van dat kenmerk kunnen onderscheiden. De koppen van Amrock hanen hebben meer witte accenten en krijgen bredere witte strepen als ze ouder worden. De zwarte strepen van de Amrock hennen zijn breder als ze ouder worden. Amrock hanen zijn vrij hoog en groot met brede borstkas, grote snavels en kammen. Hun snavels zijn geel en buigen een beetje bij de snavelpunten. Ook hebben Amrock hanen 5 tot 7 tanden die een helderrode kleur hebben. Hun kop is groot, maar past bij de lichaamsgrootte. De ogen van Amrock hanen zijn groot, donkerbruin en ovaal van vorm, wat een van de onderscheidende kenmerken van hen is. Amrock kippen hebben een pluizig verenkleed met middelgrote en rechtopstaande staarten. Hun vleugels zijn niet te groot en zitten strak tegen hun lichaam aan. De poten van de amrock kip zijn vrij lang en sterk met een donkergele kleur.

amrock kip

Gedrag Amrock kip

Amrock kippen worden beschouwd als tamelijk rustige rassen. Hoewel ze niet al te vriendelijk en mild zijn om als huisdier te worden gehouden, veroorzaken ze geen ernstige problemen voor kippenhouders. Bovendien kunnen ze in harmonie leven met verschillende diersoorten en hebben ze een sterke zelfverdediging. Amrock kippen zijn niet bang voor roofdieren zoals katten, honden of ander vee. Amrock kippen kunnen goede moeders zijn, maar ze zijn meer geschikt voor eieren en vlees.

Is de Amrock kip goed voor eieren?

Natuurlijk zijn Amrock kippen goede leghennen. Ze beginnen al te leggen als ze vijf maanden oud zijn en kunnen in het eerste jaar meer dan 200 eieren produceren. Hun eierproductie neemt de volgende jaren af van 10 tot 15%. Hoewel Amrock kippen niet veel eieren leggen, is de kwaliteit van hun eieren de compensatie. Om precies te zijn, hun eieren zijn groot tot extra groot en van hoge kwaliteit. Om de hoogste winst te behalen bij het oogsten van eieren, hebben sommige pluimveedeskundigen een ander ras afgeleid, genaamd dwerg Amrock kippen, die een maximale hoeveelheid eieren kunnen produceren met minimale voerkosten. Deze dwerg Amrock kippen zijn kleiner en wegen ongeveer 1,5 kg. Hun voeding is 2 tot 3 keer minder dan die van gewone Amrock, maar hun eierproductie is slechts 20% lager dan die van gewone Amrocks. Daarom zijn dwerg Amrock kippen de prioriteiten van boeren die de verkoop van eieren als hoofddoel hebben.

Is de Amrock kip goed voor vlees?

Amrock kippen zijn zware kippenrassen met een gewicht van ongeveer 4 kg. Bovendien worden de kuikens in korte tijd geslachtsrijp en groeien ze snel zonder al te ingewikkelde eisen. Bovendien wordt hun vleeskwaliteit als goed beoordeeld, zodat ze naast de productie van eieren ook veel winst opleveren voor eigenaars van vleesproducten. Lees meer over het houden van kippen in de Kippengids

kip amrock

Veel voorkomende problemen met de Amrock kip

Gelukkig zijn Amrock kippen niet extreem gevoelig voor ziekten en hebben ze een vrij sterk immuunsysteem. Toch is het noodzakelijk om enkele preventieve maatregelen te nemen, want sommige parasieten zoals teken en vlooien kunnen problemen veroorzaken. Meer bepaald kunnen deze parasieten de veren van Amrock kippen vernielen en andere besmettelijke ziekten veroorzaken. Hier zijn enkele tips die je kunt raadplegen om te voorkomen dat jouw kippen gezondheidsproblemen krijgen. Ten eerste, het bouwen van asbaden. Het klinkt nogal vreemd voor sommige mensen die net beginnen met het houden van kippen, maar het heeft geweldige resultaten. Je moet houtas mengen met zand in de verhouding 0,5: 0,5 om het verschijnen van parasieten tegen te gaan. Als jouw kippen worden aangevallen door teken, moet je colloïdale zwavel in de baden doen en na 2 of 3 dagen schoonmaken.

Vaccinatie

Om Amrock kippen tegen besmettelijke ziekten te beschermen, zijn chemische medicijnen nodig. Vaccinatie kan niet alleen infectieziekten voorkomen, maar ook een sterkere weerstand bij jouw kippen creëren. Het belangrijkste is dat je de pluimveedierenarts grondig om advies vraagt en de vervaldatum controleert voordat je jouw amrock kippen vaccineert om hun veiligheid en gezondheid te waarborgen.

Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over het houden van Amrock kippen, bekijk dan hier het handboek over de kip.

Zelf een kippenhok maken

Kippengids nu downloaden