Chabo Kip

De Japanse Chabo kip is een klein ras dat bekend staat om zijn grootte, extreem korte poten, grote kammen en sierlijke gebogen staarten. Het staat ook bekend als Chabo, Shojo Chabo en Katsura Chabo. Het woord Chabo betekent kriel, dwerg of miniatuur in het Japans. Zoals de naam al doet vermoeden, is de “Japanse krielkip” een Aziatisch kippen ras van oorsprong uit Japan. Het is een echt krielras, d.w.z. dat er geen tegenhangers van groot gevogelte zijn, en dat het niet gefokt wordt en ook nooit gefokt is als standaardformaat kip. Het is een ongewoon ras en een van de weinige kippenrassen dat een echte kriel is. Dit kippen ras is een strikt decoratieve vogel die zeer geliefd is bij pluimveefans. En het Chabo kippen ras is erg populair.  

Een korte geschiedenis van de Chabo kip 

Chabo kippen zijn echte showvogels en ze gaan ver terug in de geschiedenis. Men denkt dat ze voor het eerst vanuit China in Japan aankwamen in het begin van de jaren 1600, toen ze op Japanse schilderijen begonnen te verschijnen. In Japan worden ze Chabo kip genoemd, wat kriel of dwerg betekent in het Japans, maar ook de oude Japanse naam is voor Zuidoost-Azië. Men denkt dat ze het Verenigd Koninkrijk in de jaren 1860 hebben bereikt en de eerste Japanse Bantam Club werd opgericht op de Crystal Palace (Londen) show op 12 november 1912. De club was niet actief tijdens de twee wereldoorlogen maar hervatte haar activiteiten nadien. De club werd kort samengevoegd met de Frizzle club in 1946 maar dit duurde niet lang. De huidige Japanse Bantam (Chabo Kip) Club van Groot-Brittannië werd opgericht in 1961.  

chabo kip

Kenmerken van Japanse krielkippen 

Miniatuurformaat, grote kammen, extreem korte poten en sierlijke gebogen staarten zijn de voornaamste kenmerken van de Chabo kip. Het heeft een grote, rechtopstaande staart die naar voren op het lichaam zit en zo een V-vormig uiterlijk creëert. De vleugels worden in een neerwaartse hoek gehouden en zijn groot van formaat. De vleugels, in combinatie met hun korte poten, zorgen ervoor dat de vleugels de grond raken. Hun poten zijn geel van kleur. De kam, halskwabben en oorlellen van deze kippen zijn meestal groot bij de mannetjes en middelgroot bij de wijfjes. En ze zijn allemaal helder of donkerrood van kleur. Hun kam is enkel met vijf goed afgetekende punten die rechtop staan. Hun ogen zijn donkerbruin of roodachtig bruin en hun snavel is geel getint. De huidskleur van de Chabo kip is geel.  

Gedrag Chabo Kip 

De Japanse Chabo kip is een bijzonder sier ras. Oorspronkelijk werden ze door de aristocratische klasse van de Japanse samenleving als siervogels voor de tuin gebruikt. Vanwege zijn vorm kan het een moeilijk kippenras zijn voor beginnende pluimveehouders. Het verenkleed is moeilijk te bereiken en vereist extra aandacht en zorg. Het ras chabo kip lijdt onder een dodelijke genencombinatie, waardoor 25% van de kuikens niet kan uitkomen. Fokken op een goed type is niet gemakkelijk. Daarom wordt het niet aanbevolen voor beginners. Dit kippenras is gemakkelijk tam te maken, hoewel de hanen agressief kunnen zijn. Het is geen winterhard ras en het kan goed vliegen. Hennen kunnen goed broeden en zijn uitstekende moeders. De kuikens van de Chabo kip komen na 20 dagen broeden uit.  

Temperament Chabo kip 

De Chabo kip is niet geschikt voor koude streken. Hun grote kam en halskwabben zijn namelijk gevoelig voor bevriezing. In de winter moeten ze worden gehouden in een dicht en warm hok met extra verwarming indien nodig. Het is meestal een zachtaardige vogel en een goede voedselzoeker bij warm en droog weer. Hennen zijn geen goede leghennen. Ze leggen een redelijk aantal kleine eieren. De Japanse chabo krielkip is een ideaal ras voor mensen die gesteld zijn op hun gazon en tuin. Omdat ze niet goed kunnen graven en omdat ze korte poten hebben, beschadigen ze de grond niet. De Japanse krielkip moet in een zeer schoon kippenhok worden gehouden, omdat zijn vleugeltoppen de grond raken en gemakkelijk vuil kunnen worden. Het zijn uitstekende huisdieren en het zijn vogels met een lange levensduur. De gemiddelde levensduur van Japanse krielkippen is tot 13 jaar met de juiste verzorging. Voor meer informatie over het houden van kippen zoals de Chabo kip, raden we de  kippengids aan

Zelf een kippenhok maken

Kippengids nu downloaden