Kippen speelgoed

Kippen speelgoed houd je kippen actief en nieuwsgierig en zorgt ervoor dat ze niet verveeld raken. Wist je dat kippen in de natuur ongeveer drie kwart van hun tijd bezig zijn met het zoeken naar eten. Bij kippen die leven in een kippenhok is dit niet het geval. Hierdoor kunnen ze zich sneller gaan vervelen. Het kan zelfs tot een vorm van obsessief gedrag gaan leiden wat kan resulteren in kannibalisme en het pikken van veren. Als je jouw kippen speelgoed geeft, wordt de kans op dit soort ongewenst gedrag kleiner. 

Waarom kippenspeelgoed veren pikken voorkomt 

Hoe helpt speelgoed voor kippen verveling tegen gaan? Een kip gaat veren pikken uit verveling. Zoals eerder benoemd komt dit bij hobby kippen voor omdat ze niet hun best hoeven te doen om eten te vinden. Hierdoor hebben ze veel tijd over wat resulteert in verveling. Door deze frustratie gaan ze elkaar maar lastig vallen door veren te pikken of erger.  Door genoeg speelgoed aan je kippen te geven, kunnen ze hun tijd besteden aan het onderzoeken en houden ze zich hiermee bezig 

Speeltjes voor kippen combineren met snack

 Speelgoed voor kippen is het beste te combineren met een snack of een tussendoortje. Zo kan je de kippen proberen tam te maken of activeren. Kippen zijn dol op snacks en willen er veel moeite voor doen. Let er wel op dat je niet te veel snacks geeft, de kippen komen snel aan. 

kippen speelgoed

Voorbeeld kippen speelgoed

Een populaire vorm van speelgoed voor kippen is de Kippen Gym. Hiermee lok je door middel van snacks kippen over een hoepel en hek heen. Dit ziet er niet alleen heel komisch uit, zo wordt ook een betere band met je kippen gecreëerd. Kippen vinden het echt leuk om een mentale uitdaging aan te gaan. Zo leggen ze met jou als houder een positieve band. Andere populaire speeltjes voor kippen:

 • Hooiruif
 • Voederbal
 • Snacks
 • Hangende groente of fruit: Hang bijvoorbeeld een kool, maïskolf, appel of andere groenten/fruit op een hoogte waar de kippen bij kunnen. Ze zullen graag aan het voedsel pikken en dit kan hun natuurlijke scharrelgedrag stimuleren.
 • Strobalen: Plaats een onbehandelde strobaal in de ren. Kippen vinden het leuk om in het stro te pikken en te krabben, en het biedt ze wat vermaak.
 • Kippenschommel: Je kunt een eenvoudige kippenschommel maken door een stuk hout horizontaal op te hangen met behulp van touw of kettingen. Kippen zullen graag op de schommel zitten en heen en weer bewegen.
 • Spiegels: Bevestig een onbreekbare spiegel aan de muur van de kippenren. Kippen kunnen nieuwsgierig zijn naar hun spiegelbeeld.
 • Pompoenen of kalebassen: Plaats pompoenen of kalebassen in de ren. Kippen kunnen het oppervlak krabben en op de zaden kauwen.
 • Stofbad: Bied je kippen een ondiepe bak met droog zand of stof. Kippen nemen graag stofbaden om hun veren schoon te houden en parasieten te verwijderen.
 • Doos met hooi of stro: Kippen vinden het leuk om in een doos vol hooi of stro te graven en te scharrelen.
 • Touw met maïskolven: Rijg maïskolven aan een touw en hang ze op. Kippen kunnen aan de maïskolven pikken en trekken.
 • Gegolfde buizen: Je kunt stukken PVC-buis met golvende uiteinden in de ren plaatsen. Kippen kunnen erdoor lopen en onderzoeken.
 • Voederpuzzels: Er zijn speciale voederpuzzels voor kippen beschikbaar waarin je voer of graan kunt verstoppen. Dit stimuleert hun denkvermogen terwijl ze proberen bij het voer te komen.

speelgoed kippen

Het kippenhok uitdagender maken

Naast het geven van kippen speelgoed, kan je de ren en het hok zelf ook leuker maken. Zo kan je bijvoorbeeld een nep muis (voor katten) of vogelspeeltjes neerleggen of ophangen. Hierbij geldt, hoe meer kleuren hoe beter. Ze gaan er uiteindelijk op pikken. Als je het ophangt en als het meerdere kanten op kan bewegen is dit perfect 

Andere vervanging van speeltjes voor kippen is een krant neerleggen. Dit vinden ze leuk om uit elkaar te trekken.  

Klimmateriaal is ook erg populair. Een kleine boomstronk of bijvoorbeeld een hekje van hout kan je zelf in het kippenhok maken. 

Dan is er nog de speelgoedbal waarin voer zit. Dit is ook erg populair speelgoed voor kippen. Zo’n traktatiebol houd je kippen lekker bezig en het ziet er super leuk uit. 

Kortom. Genoeg mogelijkheden om het kippenhok met attributen en speelgoed voor de kippen uitdagender te maken.  Kijk ook eens rond op het internet naar originele speeltjes voor kippen. Er is veel fotomateriaal van ingerichte kippenhokken te vinden.