Brahma kip

In dit uitgebreide blog alles over de brahma kip: de grootte, hoogte, karakter, eieren legmogelijkheden, kleuren, verzorging, geschiedenis en meer handige informatie met betrekking tot het houden van deze soort kip. .

De majestueuze Brahma is een oud kippenras met zijn wortels ver terug in de tijd; zoals bij veel erfgoedrassen, is de exacte genetische samenstelling van deze vogel onbekend.

Historici hebben de waarschijnlijke oorsprong van deze nobele vogel gereconstrueerd aan de hand van aanwijzingen die zijn achtergelaten in de pluimveeboeken en -tijdschriften van de 19e eeuw.

De Brahma kip is beroemd om zijn grootte en bekend als koning van de kippen, het is een volgzaam, kalm ras dat zowel een vlees- als een eierleggende vogel is. 

Brahma kip achtergrond en geschiedenis

We horen voor het eerst dat de brahma kip halverwege de 19e eeuw een ‘Shanghai’ wordt genoemd. 

De ‘Shanghai’ is een kruising tussen een Maleise en een Cochin-vogel. Omdat deze vogels naar de VS werden gebracht door zeelieden die in de Chinese stad Shanghai waren geweest, bleef de naam een ​​tijdje hangen.

Op een gegeven moment werd de Shanghai gekruist met de Grijze Chittagong – die afkomstig is uit India, met name een gebied nabij de rivier de Brahmaputra in wat nu Bangladesh is.

De kruising tussen de twee rassen kan hier in de VS hebben plaatsgevonden, ondanks de exotische namen. De ontwikkeling van de Brahma kip vond voornamelijk plaats in de VS door geïmporteerde vogels en het ras werd in relatief korte tijd verfijnd.

Op dit moment zijn de meeste experts het erover eens dat de vogels aanvankelijk uit China kwamen met enige invloed van Indiase hoenders.

In 1852 exporteerde een fokker met de naam George Burnham negen ‘grijze Shanghaes’ naar koningin Victoria in Engeland als een geschenk, waar ze naar alle waarschijnlijkheid dol op was. Meneer Burnham moet een slimme zakenman zijn geweest; hij zag de prijs van zijn vogels stijgen van $ 12-15 / paar tot $ 100-150 / paar als resultaat van deze gift!

De Donkere Brahma kip is ontwikkeld in het VK uit voorraad Lichte Brahma kip geïmporteerd uit de VS.

De Brahma kip was de beste kip voor tafelgerechten tot de komst van de nieuwere productierassen in de jaren dertig.

Alle Kippen benodigdheden

brahma kip

Brahma kip Rasstandaard

Zowel de lichte als de donkere Brahma kip werden opgenomen in de eerste gepubliceerde British Poultry Standard in 1865. De lichte en donkere Brahma kip werden in 1874 toegelaten tot de American Poultry Association-standaard.

De Brahma is een grote vogel. Een Brahma kip zal ongeveer 30 centimeter lang zijn. Het heeft een lang, diep en breed lichaam. Het staat hoog en geeft het een smalle ‘V’ gezien vanaf de zijkant.

De Brahma heeft een erwtenkam en een ‘kevervoorhoofd’ waarbij het voorhoofd iets over de ogen hangt. De snavel is kort en sterk.

Het verenkleed is dicht en strak met een dikke laag dons onder de veren.

De haan moet ongeveer 5 kilo wegen en de kip ongeveer 4 kilo. In de jaren 1850 was de vogel veel zwaarder. 

Er is een krielvariëteit van de Brahma kip met vijf erkende kleuren – licht, donker, bleekgeel, zwart en wit, hoewel zwart en wit zelden worden gevonden. 

Uiterlijk en veerpatronen Brahma kip

Er zijn drie erkende kleuren veerpatronen: Licht, Donker en Buff.

De ontwerpen zijn erg verschillend en er is geen verwarring voor elkaar. Het contrast van de patronen in elke variëteit is behoorlijk ingewikkeld en verbluffend.

Licht

Een contrast in zwart en wit, de lichte Brahma kip is voornamelijk wit met een grijsachtige ondertoon. De staart is zwart met de verborgen veren met wit geregen.

Donker

De mannelijke donkere Brahma kip zou zilveren halsbanden moeten hebben en een zadel gestreept met zwart. Het schoudergedeelte moet massief zilver zijn, de staart, borst en lichaam effen zwart.

De nekharen van de hennen moeten zwart zijn met een lichte grijze potloodstreep, met wit geregen. Het lichaam, de borst, de rug en de vleugels zijn middengrijs met zwart potlood.

Om absoluut de beste kleuring te verkrijgen, hebben de vogels ‘dubbele dekking’ nodig.

Buff

Het Buff-patroon is in wezen hetzelfde als het Lichet waarbij Buff de plaats van het Wit inneemt. De warme kleur van de Buff heeft het tot een favoriet gemaakt bij veel mensen.

Brahma kip houden – karakter

We hebben al gezegd dat de Brahma kip een grote vogel is – het kan erg intimiderend zijn voor een kind of persoon die bang is voor vogels, maar de Brahma is een zachtaardige, niet agressieve vogel.

Qua karakter is het een vriendelijke, volgzame en rustige vogel, er wordt gezegd dat ze heel gemakkelijk te hanteren en verzorgen zijn in het kippenhok. Ze vliegen niet goed, dus zijn ze redelijk gemakkelijk te bevatten.

Ze zijn zeer geschikt voor koude klimaten met al die dikke bevedering. De voorkeur van bodem / milieu gaat uit naar een goed doorlatende grond die over het algemeen droog is en een vochtig, koel klimaat. Natte, moerassige of modderige gebieden moeten worden vermeden, aangezien dit tot voetproblemen kan leiden.

Ze zijn geweldige moeders en hebben de neiging om goed op het nest te zitten, ze zijn niet overdreven broeds, maar dit kan afhangen van de lijn vogels die je koopt.

De Brahma Kip staat meestal vrij hoog in de pikorde, aangezien de meeste hennen geïntimideerd lijken te zijn door hun grootte! Ze staan ​​ook niet bekend als kudde pestkoppen en kunnen over het algemeen goed opschieten met de meeste andere kippen. Een top karakter dus en prima kip om te houden.!

brahma kippen

Brahma kip eieren

Een brahma kip zal 3-4 eieren per week produceren – en hier is het goede nieuws; ze leggen het liefst van oktober tot mei. De eieren zijn middelgroot tot groot, bruin van kleur. De keerzijde is dat de hennen zes tot zeven maanden nodig hebben voordat ze gaan leggen.

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen brahma kip

Zoals bij alle gevederde vogels, kan de bevedering in de winter problematisch zijn.

De voeten kunnen nat en modderig worden, wat kan leiden tot bevriezing bij vriestemperaturen. Als de voeten nat of modderig worden, kunnen de tenen kleine modderballen ontwikkelen die de teen ernstig kunnen beschadigen als ze niet worden behandeld.

Let daarom goed op hun voeten als ze de wintersneeuw en ijs in mogen.

Omdat hun bevedering zo dicht en strak is, moet u ook goed opletten voor luizen en mijten. Inspecteer hun benen ook regelmatig op schilferige beenmijt – het is moeilijk te herkennen bij gevederde voetrassen.

Afgezien van deze kleine problemen heeft de Brahma kip over het algemeen een goede algehele gezondheid.

Brahma Kip kopen

Een Brahma kip kopen kan op meerdere plekken:

  • Marktplaats
  • Facebook groepen
  • Fokker
  • Dierenhandel 

En zo zijn er nog meer plekken waar je een Brahma Kip kunt kopen. Zoek maar eens op Google op ‘Brahma Kip Kopen’. Dan krijg je daarna een mooi overzicht van alle opties. 

Is de Brahma kip geschikt voor jou?

Als je van grote, vriendelijke kippen houdt, is de Brahma kip misschien iets voor jou! Dit is een zeer rustige hen, die een grote aanwinst zou zijn voor een familiekudde.

Enkele speciale overwegingen voor de Brahma kip in het kippenhok zijn stevige slaapplaatsen, iets grotere nestkasten voor de kippen en iets bredere deuropeningen – dit is een grote vogel, onthoud dat!

Omdat de Brahma kip zo’n grote vogel is, duurt het langer dan de gemiddelde kip om te rijpen. Sommige mensen zeggen dat het tot twee jaar kan duren voordat ze volledig volwassen zijn. De kuikens zijn meestal erg sterk en komen snel uit – ze veren ook snel in.

Meer tips over het verzorgen en houden van Brahma kippen kan je vinden in de Kippengids.

Zelf een kippenhok maken

Kippengids nu downloaden

 

 

Veelgestelde Vragen over de Brahma Kip

1. Wat is een Brahma kip?
De Brahma kip is een groot en imposant kippenras dat oorspronkelijk uit Azië komt. Het staat bekend om zijn opvallende verschijning, zware bouw en vriendelijke temperament.

2. Hoe ziet een Brahma kip eruit?
Brahma kippen hebben een opvallend uiterlijk, met een grote, brede lichaamsbouw, lange poten bedekt met veren, en een opstaande kam. Ze hebben vaak een verenpatroon met verschillende kleuren, waaronder zwart, wit, buff, en blauw. Hun veren zijn zacht en dicht, waardoor ze goed bestand zijn tegen koude temperaturen.

3. Welk temperament hebben Brahma kippen?
Over het algemeen staan Brahma kippen bekend om hun rustige en vriendelijke temperament. Ze zijn vaak tam en gemakkelijk te hanteren, waardoor ze geschikt zijn voor zowel beginners als ervaren pluimveehouders.

4. Wat is de legcapaciteit van Brahma kippen?
Hoewel Brahma kippen niet zo productief zijn als sommige andere rassen, leggen ze nog steeds een respectabel aantal eieren. Gemiddeld legt een Brahma hen ongeveer 150-200 grote bruine eieren per jaar, afhankelijk van verschillende factoren zoals voeding, huisvesting en leeftijd.

5. Zijn Brahma kippen winterhard?
Ja, Brahma kippen staan ​​bekend om hun uitstekende winterhardheid. Hun dikke, donzige veren bieden uitstekende isolatie tegen koude temperaturen, waardoor ze goed gedijen in koudere klimaten. Ze hebben echter wel beschutting nodig tegen extreme weersomstandigheden zoals hevige regen of sneeuw.

6. Zijn Brahma kippen goede moederkippen?
Over het algemeen staan Brahma kippen bekend als goede broeders en moederkippen. Ze hebben een natuurlijk instinct om eieren uit te broeden en kuikens te beschermen. Vanwege hun grootte kunnen ze vaak een behoorlijk aantal eieren broeden en zorgen voor de kuikens.

7. Hebben Brahma kippen speciale zorg nodig?
Brahma kippen hebben over het algemeen geen speciale zorg nodig, maar net als alle kippen hebben ze wel basisbehoeften, zoals schoon water, voeding van goede kwaliteit, beschutting tegen de elementen en regelmatige gezondheidscontroles.

8. Waar kan ik Brahma kippen kopen?
Brahma kippen zijn te vinden bij gespecialiseerde pluimveefokkers, boerderijen, pluimveebeurzen en online marktplaatsen. Het is belangrijk om bij het kopen van Brahma kippen te kiezen voor een gerenommeerde fokker die zich inzet voor de gezondheid en het welzijn van de dieren.

9. Hoe lang leven Brahma kippen?
Met goede zorg kunnen Brahma kippen een behoorlijke levensduur hebben. Over het algemeen kunnen ze tussen de 6 en 8 jaar oud worden, hoewel sommige kippen mogelijk langer leven bij optimale omstandigheden.