Kippengaas

Wat is kippengaas precies? Waar wordt het allemaal voor gebruikt? Waar kan je dit (goedkoop) kopen? Op dit soort vragen en meer geven we het antwoord in dit mega blog. 

Wat is kippengaas? 

Kippengaas is de naam die we gebruiken voor de gaasnetten die dun (draden zijn max 1 millimeter) en flexibel zijn. Meestal is kippengaas verzinkt. Dit betekent dat er een dunne laag zink over het stalen net is aangebracht. Mede door deze laag is het kippengaas beter beschermd tegen corrosie. De gaten in het gaas hebben een zeskantige vorm. 

Wat kan je met kippengaas?

Wat kan je allemaal met kippengaas? Dit wordt onder andere gebruikt bij de bouw van kippenhokken, als afrastering. Ook voor andere dieren als cavia’s en konijnen kan dit worden gebruikt. 

Deze afrastering speciaal voor kippen noemen we ook wel de kippenren. Naast de omheinings functie voor dieren is deze er ook voor planten en bomen. Zodat deze beschermd zijn tegen de dieren die de planten en bomen schade kunnen aanbrengen. Later meer over afrastering en hoe je dierenverblijven kunt bouwen van kippengaas. 

Plaatsen  kippengaas 

Bij het plaatsen van een afrastering zijn de volgende hulpmiddelen handig:

 • Palen van hout
 • Metaal
 • Kunststof

Hieraan kan je het kippengaas eenvoudig bevestigen middels een kram of spijker. 

kippengaas

Overige doeleinden kippengaas 

Zo zijn er nog wat doeleinden voor gaas. Kippengaas wordt gebruikt als eenvoudige bewapening in betonconstructies. Officieel gezien is kippengaas hiervoor te zwak en te dun. In de bouwwereld zie je dit daarom niet terug als bewapening. Als eenvoudige kleinere wapeningen voor het plaatsen van bijvoorbeeld een fundering of tuinhek is dit prima te gebruiken. 

Daarnaast zie je kippengaas veel terug in projecten met betrekking tot knutselen. Voor papier-mache tot aan het maken van een feestwagen etc. Er zijn vele toepassingen te bedenken.

Dubbeltjesgaas, kippengaas of kwartjesgaas?

Er zijn verschillende benamingen voor kippengaas. Deze naam is afhankelijk van de maaswijdte. 

13 mm = dubbeltjesgaas
25 mm = konijnengaas, kwartjesgaas of kuikengaas.
50 mm = het echte kippengaas.

Zo zijn er nog enkele typen gaas:

 • Fijn gaas
 • Geplastificeerd gaas
 • Groen gaas 
 • Gaas op rollen 

Ook qua verkrijgbaarheid in meters zitten er grote verschillen in. Van 5 meter tot aan een lengte van 25 meter: 

 • 100 cm hoog
 • 150 cm hoog
 • 200 cm hoog 
 • etc, diverse rollen en verschillende hoogtes verkrijgbaar. 

En ook qua kleuren zijn er veel mogelijkheden:

 • Zwart
 • IJzerkleur
 • Grijs
 • Etc 

Vergeet niet dat je ook materiaal nodig hebt om het kippengaas te bevestigen. 

Afrastering middels kippengaas

Als jij zelf je eigen hek wil gaan maken, is kippengaas een van de makkelijkste opties. Van tuinhout kan je makkelijk een raamwerk maken. Hier hoef je dan alleen nog maar het gaas tussen te plaatsen. Je kan ervoor kiezen om kant en klare gaaspanelen te kopen of deze op rol te kopen. 

Ook kan je een groen hek gaan maken. Dan koop je eerst groen gaas en hier laat je vervolgens klimplanten tegenaan groeien. Zo krijg je een prachtige natuurlijke afscheiding. 

Kippengaas voor het maken van een dierenverblijf 

Ook als je een dierenverblijf wil maken, is Kippengaas een perfecte keuze. Bijvoorbeeld een ren voor je kippen of voor jouw konijnen. Kies dan voor fijn gaas. Van dit gaas zijn de mazen fijn, zodat er geen kans op ontsnappen is. Het risico van geplastificeerd kippengaas is dat knaagdieren hieraan gaan knagen. Voor knaagdieren is metaalgaas de beste optie. 

kippengaas kopen

Kippenren maken met kippengaas

Als je een kippenren wil maken met kippengaas is het hoofddoel om je kippen binnen te houden. Daarnaast wil je dat de vos, marter rat of ander ongedierte buiten blijft. Als je een keuze maakt voor dun of enkel verzinkt gaas, weet je zeker dat deze roofdieren je verblijf makkelijk binnen komen. In het donker zien jouw kippen niks, waardoor ze een makkelijke prooi zijn. Voor kippen is geplastificeerd gaas daarom een perfecte optie. Andere optie is dubbel verzinkt gaas met een dikte van draad die stevig genoeg is. Zo weet je zeker dat jouw kippen altijd veilig en beschermd zijn. 

Waarom de dikte van het draad kippengaas belangrijk is 

De dikte van het draag kippengaas zorgt voor stevigheid. Dit zal zo niet inzakken en mooi strak blijven staan. Stelregel hierbij is ‘Hoe groter de Maas, hoe dikker draad’. 

Kippengaas met mazen van 13X13 MM en een dikte van het draad van 1,05 MM is stevig genoeg. Dit zakt niet makkelijk in. Gaas met mazen van 25×25 met eenzelfde dikte is niet stevig. Kortom, kijk kijk naar de mazen en de dikte van het draad om te bepalen of het kippengaas stevig genoeg is. 

Kippengaas goedkoop online kopen

Kippengaas kan je eenvoudig goedkoop online kopen en bestellen op Bol.com. Met de optie Select kan je hetzelfde dan nog in huis hebben. Anders is het 1 of 2 nachtjes wachten. Je kan kiezen voor bijvoorbeeld verschillende kleuren (zwart, grijs, etc) of verschillende hoogtes:

 • 100 cm hoog
 • 150 cm hoog
 • 200 cm hoog 
 • En nog meer diverse rollen verkrijgbaar. 

Voor meer vragen over de toepassingen van kippengaas of het kopen hiervan kan je altijd mailen naar info@zelfeenkippenhokmaken.nl