Dikke kip (is mijn kip te dik)

Een te dikke kip met overgewicht kan moeite hebben met het leggen van eieren en loopt het risico op een prolaps. Een prolaps is erg slecht nieuws voor de kip, en bovendien behoorlijk smerig! Te dikke kippen hebben meer beweging en beter voer nodig om af te slanken. Maar hoe weet je dat? Veel rassen hebben zoveel pluizige veren dat het onmogelijk is om te zien of de kip van binnen mager of dik is. Het is belangrijk dat je kippen een gezond gewicht hebben. Zien ze er te dik of opgeblazen uit? Je moet jezelf afvragen: Zijn mijn kippen te dik? Een goede kippenhouder let op de grootte van zijn kippen. Als ze zich zorgen maken, moeten ze alle gewichtsschommelingen bijhouden, zodat ze kunnen zien of hun kippen stress hebben of, erger nog, ziek zijn.

Hoe weet ik of mijn kip te dik is?

Hier is hoe je kunt controleren of je een dikke kip hebt: Als je de kip van voren voelt, is het eerste wat je waarschijnlijk tegenkomt de krop, die waarschijnlijk vol zal zijn. Deze voelt aan als een soort zachte zak onder aan de keel van de kip. Voel vanaf daarnaar beneden, naar de onderkant van haar buik. Je voelt aan haar “kiel”, het bot dat de borsten scheidt. Als je ooit een kip hebt gesneden, is dit het bot dat recht omhoogsteekt bij het snijden en waar je het borstvlees vanaf schraapt. Voel voorzichtig door de veren of je dit bot vindt. Als het scherp en prominent is, als je het tussen je vingers kunt knijpen zonder vlees te voelen, dan heeft je kip ondergewicht. Aan de andere kant, als je een kloofje voelt, dan heeft je kip overgewicht en heb je dus een te dikke kip.

is mijn kip te dik

Dikke kip laten afvallen

Lichaamsbeweging is belangrijk voor dikke kippen. Als jouw kippen opgesloten zitten, kan je ze misschien een paar uur per dag laten scharrelen. Of bouw een groter hok voor ze, het liefst een mobiel hok dat je in de tuin kunt zetten om ze in het gras te laten scharrelen. Vermijd “kippensnoepjes”. Als je kippen met overgewicht trakteert, geef ze dan fruit en groenten in plaats van koolhydraten en “kippensnoepjes”. Geef kippen met overgewicht geen scharrel- of gebarsten maïs. Zorg ervoor dat ze altijd toegang hebben tot goed legvoer, maar niet tot extra traktaties die hun calorie-inname verhogen zo kan je jouw dikke kip laten afvallen. 

Wat maakt het uit of mijn kip te dik is?

Als een kip te dik is, heeft dat uiteindelijk invloed op de gezondheid van de lever, wat kan leiden tot leverbloedingsverschijnselen. Vet vult de lever, waardoor deze kwetsbaar wordt en kan openbarsten. Een ander probleem waar zwaarlijvige kippen mee te maken krijgen, is hitte-uitputting. Het overtollige gewicht verhindert kippen hun eigen lichaamstemperatuur te reguleren, wat tot ernstige problemen kan leiden en zelfs de dood tot gevolg kan hebben. Een dikke, mollige kip ziet er misschien ideaal uit, als je het gewicht niet onder controle houdt, bezorg je de kip onaangenaam leed.

dikke kip

Weeg uw kippen

Dit klinkt misschien als een absurde vraag, maar wanneer heeft u uw kippen voor het laatst gewogen? Wist je dat volwassen kippen over het algemeen het grootste deel van hun volwassen leven hetzelfde gewicht houden? Door je kippen te wegen, krijg je inzicht in de gezondheid van je kippen en kun je ze beter beschermen tegen stressgerelateerde ziekten en aandoeningen. Zo kan je ook in cijfers zien of je kippen te dik zijn in plaats van op  basis van een gevoel. 

Meer leren over kippen?

Wil je meer informatie over kippen en hun dieet? Bekijk dan hier de kippengids voor alle informatie die je nodig hebt over kippen. Ook leer je wat je ze het beste kunt voeden zodat je een te dikke kip kunt voorkomen. 

Zelf een kippenhok maken

Kippengids nu downloaden