Klein kippenhok

Hoeveel kippen je ook houdt, je moet zorgen voor een plek waar ze ’s nachts kunnen slapen en waar ze overdag kunnen rondscharrelen, zoals een klein kippenhok of een ren. Als je geen hok hebt, zullen de kippen een plek zoeken om te slapen als de dagen korter worden. Dat kan in open schuren of loodsen zijn, in bomen, op assen onder voertuigen, op daken, of waar ze zich ook maar veilig voelen. Helaas worden ze zo wel blootgesteld aan roofdieren en krijgen ze ook de kans om hun eieren te leggen waar ze maar willen. Als je een klein kippenhok maakt of koopt en ze er vertrouwd mee maakt, zullen ze er elke nacht naar terugkomen en de ruimte ook gebruiken om hun eieren te leggen. Over het algemeen heb je 2 tot 3 vierkante meter ruimte per kip nodig, maar dit is inclusief de verticale hoogte van het hok, want de kippen zullen op de zitstokken gaan zitten die je ze geeft. Eén nestkastje in het kleine kippenhok per 3-5 kippen is ook acceptabel, want ze zullen het delen. Wil je zelf een klein kippenhok maken? Bekijk dan de kippengids voor meer informatie. 

Als je een kant en klaar klein kippenhok wil kopen, raden we aan te kijken naar de bestverkochte op Bol.com.

klein kippenhok

Wat is een klein kippenhok 

In het kort is een klein kippenhok een structuur waarin de kippen leven. Hoewel het woord hok specifiek betrekking heeft op de beschermende behuizing die je jouw kippen biedt, wordt het vaak als synoniem gebruikt voor zowel de combinatie van de behuizing als de buiten ren waar je kippen in leven. Een kippenhok biedt bescherming tegen weersinvloeden en roofdieren, en biedt een veilige plek om in te leggen. Een klein kippenhok is een absolute must voor de bescherming van de kippen op de lange termijn. Op deze manier kan je eventuele problemen met roofdieren gemakkelijker herkennen en uitroeien. Maar ook je kippen in de gaten houden en bij de eieren komen die gelegd zijn zonder op scharreltocht te hoeven (als dat uw doel is van het houden van kippen). Hierdoor is het goed om een klein kippenhok te kopen of zelf te maken.  

Een klein kippenhok beschermt tegen roofdieren 

Hoewel zowel kippen als hanen erg territoriaal en beschermend kunnen worden, en bereid zijn een roofdier aan te vallen of te bevechten, komt het erop neer dat ze klein en licht zijn, en niet veel kunnen uitrichten tegen de meeste dieren die op hen jagen voor voedsel. Loslopende honden, vossen, coyotes, roofvogels en zelfs wezels of nertsen zijn berucht om hun jacht op kippen overdag, maar ook als ze slapen. Een klein kippenhok, vooral een die u ’s nachts kunt sluiten, houdt ze veilig voor zelfs de meest sluwe roofdieren. 

Een klein kippenhok beschermt tegen het weer 

Kippen hebben niet per se van nature een klein kippenhok nodig want kippen zijn eigenlijk erg winterhard, en kunnen met gemak temperaturen onder nul overleven. Dat betekent echter niet dat je ze aan de elementen overgeleverd moet laten zonder de mogelijkheid om uit de kou, wind, hitte of regen te komen. Dit is vooral ’s nachts belangrijk, omdat kippen in principe blind zijn in het donker en zichzelf niet zullen wakker maken om naar een veilige plek te gaan als het weer een slechte wending neemt. Koop of maak dus een klein kippenhok voor je kippen om ze te beschermen. Bekijk hier Het aanbod op Bol.com