Gratis kippen

Ben je gratis kippen tegen gekomen op het internet, op Marktplaats of in de winkel? Neem deze niet zomaar of gelijk mee. Zorg dat je goed voorbereid bent en de juiste vragen stelt. In dit blog vertel ik jou hoe dit het beste aan te pakken. 

Gratis kippen af te halen – Gezondheidscheck

Doe altijd een gezondheidscheck op de gratis kippen die je mogelijk wil afhalen. Kijk ook rond waar de kippen elven. Ziet alles er hygiĆ«nisch uit? Worden de dieren netjes verzorgd? Zien de kippen er verzorgd uit? 

Laat de persoon waar je de gratis kippen gaat ophalen altijd de kippen even oppakken en neem ze zelf ook in de hand. Kijk of de ogen helder zijn en of er geen uitvloeiing is, achter in de ogen, het achterwerk of de neus. Kijk of ze luis en vlo vrij zijn. Je kan dit doet door de veren even weg te blazen. 

Vraag hoe oud de gratis kippen zijn. Een half jaar is de beste leeftijd. Als de kippen ouder zijn dan 1 jaar, worden ze al als oud bestempeld. 

Leg 1 hand onder de borst neer, voor de poten. Voel of je het borstbeen voelt. Als hier geen vlees zit en als je een scherp been voelt. Betekent dit dat de kip niet in goede conditie is. Andere tekenen dat een kip niet gezond is zijn:

  • Een ademhaling die piept
  • Een ademhaling die stokt 
  • Rochelen 
  • Vermoedelijk ziek zjin 

Mocht je twijfelen over een van bovenstaande zaken, neem de gratis kippen dan nooit mee. 

gratis kippen

Gratis kippen – Voorbereiding thuis 

Voor je de gratis kippen gaat afhalen is het zaak om thuis de zaken op orde te hebben en optimaal voorbereid te zijn. Zorg dat het hok klaar is met alle benodigde accessoires, als voer en water. 

Als de gratis kippen net over zijn is het belangrijk om ze genoeg rust te geven. Let op of ze genoeg eten en drinken. De eerste weken zullen ze eigen plekjes gaan vinden. 

Gratis kippen ophalen – transport

Vergeet niet als je de gratis kippen gaat ophalen om wat kartonnen dozen mee te nemen. Dit is de transportmogelijkheid die het meeste wordt gebruikt. Maak hier genoeg gaten in voor de zuurstof mogelijkheden. Zorg ook dat de bodem stevig is. 

Als je aan alle voorwaarden voldoet die we in dit artikel hebben beschreven (gezondheidscheck, voorbereiding thuis, transportmogelijkheden), kan je de gratis kippen afhalen. 

Meer weten over gratis kippen? 

Je hebt diverse tips en adviezen gekregen in dit blog over gratis kippen. Voor meer van dit soort handige tips verwijs ik je graag door naar de Kippengids. Dit is de beste gids voor iedereen die wil starten met het verzorgen en houden van kippen. 

Voor vragen over het afhalen van gratis kippen kan je ons altijd mailen naar info@zelfeenkippenhokmaken.nl

Zelf een kippenhok maken

Kippengids nu downloaden