Legnest Kip

Het legnest voor je kip is een van de belangrijkste onderdelen van je kippenhok en in de huisvesting. Om diverse problemen te voorkomen is het belangrijk om een legnest voor je kip (zelf) te maken of aan te schaffen.

Waar moet een legnest voor je kip aan voldoen?

Een geschikt legnest voor je kip zorgt ervoor dat de kip zich veilig voelt (door de gesloten zijden). Voor een gemiddelde kip zijn de afmetingen minimaal 30x30x30. Er zijn legnesten die aan de bovenkant schuin aflopen om het hok schoon te laten blijven. Andere eis is dat het legnest voor je kippen iets van de grond afstaat, qua afmetingen tien tot veertig centimeter.

Legnest kip

Andere vereisten legnest kip:

  • Geen kieren. Bloedluizen nestelen zich in kieren en naden. Het heeft prioriteit om te voorkomen dat dit type luis zich nestelt in het legnest. Kies er dus altijd 1 zonder naden voor in je kippenhok.
  • Even hoog als de andere legnesten in het kippenhok
  • 1 legnest per drie hennen

Als je grotere kippenrassen hebt is het beter om de legnesten voor de kippen ook groter te maken. Dan raden wij veertig bij veertig centimeter aan als geschikte maat. Als je enkel krielkippen hebt mogen de nesten kleiner zijn. Het is belangrijk dat de hennen uiteindelijk hun eieren kunnen leggen zonder gestoord te worden. Daarnaast is het aan te raden om een vooraf ontwikkelde bouwtekening te gebruiken, als je besluit op het legnest voor je kippen zelf te maken.

Waarom is een legnest voor je kip belangrijk?

Het leggen van eieren duurt over het algemeen anderhalf uur tot twee uur. De hen zoekt een veilige en rustige plek uit om veilig een ei te kunnen leggen. Als de kippen los lopen en geen veilige plek hebben, ga je overal eieren vinden. De eieren kunnen al dagen oud zijn en het kan ook voorkomen dat je ze helemaal niet gaat vinden. Daarom is een legnest voor je kip(pen) de beste oplossing. Voor veiligheid en structuur en voor jou om de eieren makkelijk te kunnen rapen.

Legnest om de eieren van je kip te beschermen

Het legnest is ook belangrijk om de eieren van je kip te beschermen. Niet elke kip is voorzichtig met de eieren. Sommige kippen prikken de eieren kapot omdat ze het lekker vinden om dit op te eten. Andere kippen zijn niet zo handig en trappen het ei kapot of maken de eieren vies. Om dit te voorkomen kan je een legnest maken of kopen voor je kippen waar de eieren naar toe rollen na het leggen. Zo kan de kip er niet meer bij en worden de eieren beschermd. Tip: maak dit plankje niet te schuin. Dan rolt het ei kapot.

Legnest kippenhok

Geschikt nestmateriaal voor je kip maken

Wat is het juiste nestmateriaal voor in het legnest voor de kip? Kippen zijn niet echt kieskeurig. Ze hebben geen voorkeur voor stro, hooi of zaagsel. Een veilig gevoel is belangrijk voor het laten uitkomen van de eieren. Een goede aanvulling op de net benoemde materialen zijn tabakstelen. Dit houdt door de geur bloedluizen weg.

Een legnest voor je kip dat schoon is

De kippen verblijven dagelijks in het legnest van het kippenhok. Als dit nest vies is en vol uitwerpselen, kan dit ziektes verspreiden op andere kippen. Voorkom dit dus. Dit kan door het nestmateriaal te verschonen met enige regelmaat. Ook de tabakstelen werken minder goed als het hok stinkt. Kortom, maak het legnest voor je kip als het vies is weer schoon.

Legnest kopen of maken?

Er zijn twee keuzes met betrekking tot het legnest voor je kip(pen). Je kan ervoor kiezen om deze zelf te maken of om er 1 te kopen.

Zelf maken – Bouwtekening

In de kippengids vind je diverse bouwtekeningen om zelf een legnest voor je kippen te maken. Hier lees je alles over de afmetingen, tekeningen en het materiaal wat hiervoor benodigd is.

Kopen

Hieronder een overzicht van de bestverkochte legnesten voor kippen op Bol.com