Kippen houden in een woonwijk

Kippen houden in een woonwijk, mag dat? Het is superleuk om kippen te houden in de achtertuin. Elke ochtend heerlijke eitjes en schattige beestjes die aan het scharrelen zijn. Maar is dit eigenlijk wel toegestaan? Alles over het houden van kippen in een woonwijk lees je in deze blog.

Kippen houden in een woonwijk

Mag je kippen houden in een woonwijk?

Meestal is het houden van kippen in een woonwijk of achtertuin toegestaan, mits het niet zorgt voor overlast. Er zijn dorpen en steden waar het niet is toegestaan. Dit staat dan in de apv (algemene plaatselijke verordening). Dit kan je terug vinden in jouw huurcontract of bij de gemeente. Of het is toegestaan om kippen te houden in een woonwijk, zal je dus even moeten navragen.

Hoeveel kippen houden in een woonwijk?

Hoeveel kippen je mag gaan houden in een woonwijk, verschilt ook per gemeente. Wij raden aan om te starten met drie tot vijf kleinere kippen.

Kippen houden in een woonwijk

De buren in de woonwijk

In een woonwijk, wonen de buren een stuk dichter bij je in vergelijking met het platteland. Deze kunnen zich gaan irriteren aan de stank of het geluid die uit jouw tuin terecht komt. Zorg dat je op tijd ingrijpt en neem de volgende maatregelen om ergernissen voor te zijn:

  • Betrek je buren op tijd bij je plannen. Zorg er niet voor dat ze opeens voor verrassingen komen te staan.
  • Houd de relatie goed als er overlast is
  • Zet jouw hok niet tegen de grens aan. Kies voor een wat centralere plek in de tuin.
  • Neem geen haan. Deze maakt het meeste lawaai. Kies voor wat kleinere krielkippen.
  • Tip: deel de eitjes met de buren en met de kinderen van de buren. Dit vinden ze een geweldig gebaar.
  • Vraag zo nu en dan of de buren last hebben van de kippen
  • Houd het hok lekker schoon. Dit voorkomt stankoverlast.
  • Zorg voor een goede isolatie van het nachthok. Zo komt er minder geluid voort uit het hok.

Als je met alle bovenstaande punten rekening houdt als je van plan bent om kippen te gaan houden in een woonwijk, dan moeten jij en je buren er vast en zeker uit gaan komen. Uiteindelijk gaat het om het opbouwen van een goede relatie. Als deze er is, komt het haast niet voor dat buren gaan klagen om het houden van de kippen in de woonwijk. Meer over dit onderwerp kan je lezen in De Kippengids

Kippen houden in een woonwijk