Wat eet een kip?

Wat eet een kip? In dit blog geef ik je het antwoord + vele handige adviezen over het beste eten voor jouw kippen. 

Wat eet een kip allemaal

Wat een kip allemaal eet zal zijn gezondheid en daarmee de kwaliteit van de eieren bepalen. Daarom is hen aan te raden om voor basisvoer van een bekend merk te kiezen. Deze basisvoeding kan worden aangevuld met:

Wat eten kuikens?

Als kuikens uit een ei komen, hebben ze 24 tot 36 uur geen eten nodig. Ze hebben dan namelijk net de dooierzak opgenomen via de navel. Voor de periode hierna is er speciaal kuikenvoer beschikbaar. Dit heet ook wel startmeel of opgroeimeel / korrels. Dit geef je ze de eerste 6 weken. Na 6 weken kan je ze kuikenzaad geven die wat grover is. Na 14 weken kan je overschakelen op kippen eten voor volwassenen. 

Als de kippen gaan leggen kan je ze kippenmeel of kippenkorrels geven. Hierin zitten alle voedingsstoffen die de hennen op dit moment nodig hebben. Wat een kip eet verschilt dus per periode in het leven. 

Meel, korrels of een mix?

Het basis eten voor kippen is volledig en kan je verkrijgen in:

 • Korrelvorm
 • Meel
 • Mix 

Wat een kip eet hiervan maakt niet heel veel uit, het zit vol voedingsstoffen die ze nodig hebben. Voordeel van korrels is dat de kip deze ook eet als ze vallen uit de voerbak. Voor meel geldt dit niet. Dit zullen ze niet meer oppakken als het is gemorst (ze morsen veel). Meel houdt de kippen wel langer bezig dan korrels. 

Tip > Het morsen kan je beperken met een voerbak die een rand heeft die naar binnen gebogen is. Als je kippen een baard of kuif hebben, is meel minder geschikt. Het blijft hierin hangen en andere kippen zullen dit zodoende willen pakken. 

kippenmix is een combinatie van bovenstaande opties wat een kip eet. Een mengsel wat goed past bij scharrelgedrag zoals we dat in de natuur zien. Je kippen eten eerst de lekkerste graantjes op. Let er op dat ze de hele bak opeten en niet alleen de lekkere dingen. 

wat eet een kip

Wat eet een kip het liefst? – Graanvoer 

Wat een een kip nog meer het liefst? Ze zijn dol op graanvoer. Van gemengd graan kunnen ze snel dik worden. Geef dit echt alleen aanvullend. Geeft het voer wat later in de middag. De kippen zijn dan nog aan het verteren als ze op stok gaan. Dit zal zorgen voor meer rust in het hok. 

Wat een een kip graag? – Groenvoer 

Als we kijken wat kippen nog meer graag eten is  groenvoer erg populair. Dit kan je ter afwisseling geven. Bijvoorbeeld:

 • Sla
 • Komkommer
 • Broccoli
 • Wortel
 • Fruit: appel, peer, banaan, bessen
 • Kruiden: Paardenbloem, brandnetel, etc 

Geef het groenvoer in een apart bakje. Haal eind van de dag de resten eruit om het rotten te voorkomen. Het is belangrijk dat ze het allemaal opeten om geen tekort aan mineralen en vitaminen te krijgen. Wat je geeft mag nooit gekookt of gekruid zijn in de keuken. 

Wat eet een kip graag? Kippengrit / kiezel 

Iets anders wat kippen graag eten wat belangrijk is zijn maagsteentjes. Deze zijn belangrijk voor de spiermaag, hierin maalt de kip het voedsel fijn om het makkelijker te verteren. In een apart bakje kan je de grit en maagkiezel geven. Gooi dit nooit op de grond, daar zal het vies van worden. 

De voerbak en drinkbank

Wat een kip eet zit natuurlijk altijd in de voerbak of drinkbak. Dit zijn belangrijke accessoires in het hok. Hierbij enkele tips:

 • Gebruik bakken die stevig zijn en niet zomaar kunnen omvallen
 • Zet de bakken verhoogd neer of hang ze op. Dit voorkomt poepen in de bak of dat de kippen erin gaan staan. 
 • De bak met voer moet groot genoeg zijn zodat alle kippen erbij kunnen. Reken per kip gemiddeld 15 cm. 
 • De drinkbak moet per kip een halve liter water bevatten. Zorg dat er altijd drinkwater voor ze klaar staat. 

Vragen over wat een kip eet?

Heb je nog vragen over wat een kip allemaal eet? Mail ons dan op info@zelfeenkippenhokmaken.nl