Voerbak kuikens

Kuikens die voor het eerst in de broedmachine zitten, kunnen het beste voedsel op de vloer van de broedmachine krijgen en deze kuikens hebben een voerbak nodig. Op die manier leren ze reageren op het geluid van vallende kruimels – wat een moederkip hun zou leren – en onderscheid te maken tussen voedsel en strooisel. Maar als ze eenmaal doorhebben wat ze moeten eten, is het tijd om bakken in hun leven toe te voegen. Het probleem is dat kuikens rommelig zijn. Ze schoppen het voedsel overal heen, wat tot enorme verspilling kan leiden. Ze klimmen boven op de kuiken voerbak die ze krijgen, wat leidt tot poep in hun voer, en de noodzaak om het meerdere keren per dag schoon te maken.

De lange, plastic kuiken voerbak.

Als je meer dan vier of vijf kuikens hebt, zijn deze lange voederbakken voor kuikens goed. Terwijl de kuikens klein zijn, kunnen ze naast elkaar zitten om ervan te eten, en omdat de gaten vrij klein zijn, kunnen ze niet in de bak klimmen – wat ze wel doen, als ze kunnen! Het is rood, de kleur waar alle kippen instinctief naar willen pikken, dus het stimuleert onmiddellijk eten (als ze er eenmaal aan gewend zijn). En door de bedekte bovenkant van de voerbak kunnen de kuikens minder voer verspillen door het rond te schoppen. Maar het is gemaakt van vrij licht plastic, wat betekent dat het rondgeschoven en omgeduwd kan worden, waardoor het voer verspild wordt. En ondanks dat het glad plastic is, is mijn ervaring dat kuikens er toch op gaan zitten. Het is goedkoop, lang genoeg om veel kuikens tegelijk te voeren, gemakkelijk schoon te maken en voorkomt dat het voer eruit wordt geschopt. En omdat het plastic is, gaat het lang mee! Hij is licht, dus hij valt gemakkelijk om, en kuikens kunnen erop gaan zitten (en doen dat ook!) en in hun eten poepen. Voor wie is het geschikt? Geweldig als eerste voederhuisje als je een dozijn of meer kuikens te voeden hebt. Maar je moet binnen een paar weken overstappen op een grotere voerbak voor jouw kuikens.

kuiken voerbak

Lange metalen voederbak voor kuikens.

Als de kuikens beginnen te groeien, zul je merken dat ze een grotere, zwaardere, meer toegankelijke voerbak nodig hebben. Mijn gekozen voerbak is dan deze lange metalen trog. De openingen zijn groter dan in de eerste fase, zodat iedereen aan de beurt komt, en de metalen spijlen voorkomen dat de kuikens erin gaan zitten. De kuikens op de foto hieronder waren twee weken oud toen ik ze liet kennismaken met mijn metalen voerbak. Het duurde ongeveer tien seconden voordat ze eraan gewend waren en begonnen te eten! Er kunnen grotere kuikens aan eten omdat de openingen tussen de spijlen breder zijn dan bij de plastic voederbak. Het is stevig en de spijlen zijn te smal voor kuikens om op te zitten en te poepen! Door de grotere openingen kan er strooisel in het voer worden geschopt, wat betekent dat het regelmatig moet worden opgeruimd om te voorkomen dat de kuikens hun strooisel opeten.

Potten als voerbak

Voerbakken die een basis vormen waarin je je eigen omgekeerde pot kunt zetten als silo voor het graan, zijn erg populair. Ze zijn nuttig omdat het ontwerp ervoor zorgt dat het graan in de voederbak terechtkomt terwijl de kuikens eten, zodat je niet om de paar uur hoeft bij te vullen. Ik vind dat de gaten vrij groot zijn, wat de kuikens de perfecte gelegenheid geeft om graan naar buiten en naar binnen te schoppen. Hoeft niet zo vaak bijgevuld te worden, en is erg stevig – er wordt niet zo vaak tegenaan gestoten als tegen de plastic en metalen voederbakken. Goed voor een kleiner aantal kuikens. Heb je er meer dan tien, dan heb je er twee nodig. Het blijft een grondvoeder, dus strooisel. Bekijk hier de bestverkochte kuiken voerbakken op Bol.com.