Kippen temmen

Kippen kunnen getemd worden. Rennen jouw kippen om je te begroeten en staan ze stil zodat je ze kunt oppakken om te knuffelen? Krullen ze zich op je schoot en spinnen ze als een kat terwijl je ze aait? Zo ja, dan heb je kippen als huisdier. Zo niet, dan zijn je kippen misschien nog steeds geweldig, maar zijn ze meer vee dan huisdieren. Kippen zijn een van die dieren die beide kanten op kunnen gaan. Ze kunnen verwende huisdieren worden, of ze kunnen gemakkelijk te verzorgen vee zijn. Het hangt allemaal af van hoe je ze socialiseert en of je ze wil temmen of niet. 

Kippen tam maken 

Trakteer je kippen op wat smakelijke wormen als je in de tuin bent en ga regelmatig met ze om als ze jong zijn en je zult verbaasd zijn hoe zelfverzekerd ze worden. Het is niet ongewoon dat kippen uit je hand eten of zelfs hun geluk beproeven door door de voordeur te springen om een avontuurtje in je huis te beginnen. Het enige wat je hoeft te doen om je kippen tam te maken, is ze van jongs af aan in de hand te houden. Als je kinderen hebt, betrek ze bij het tam maken van de kippen, voer ze uit je hand en houd je kippen op hun gemak. 

kippen tam maken

Kippen temmen – Houd je kippen vast vanaf kuiken 

Als je tamme kippen wilt, kan je ze het beste kopen als ze nog jong zijn, meestal rond een paar weken oud. Als je ze regelmatig vastpakt als ze opgroeien, zullen ze leren ervan te genieten, en misschien zelfs op je schoot springen voor een lekkere traktatie in ruil. Als je een fokker hebt gevonden met kippen die iets ouder zijn, vraag dan of ze zijn vastgepakt, want soms pakt de fokker ze regelmatig op, zodat ze het prettig vinden om al op jonge leeftijd vastgehouden te worden. Dus start gelijk met het vastpakken vanaf kuiken of aan als je jouw kippen wil temmen. 

Kunnen kippen getemd worden? 

Ja, een beetje tijd, geduld en een paar traktaties is alles wat je nodig hebt om je kippen tam te maken. Denk eraan dat je geen plotselinge bewegingen maakt en blijf kalm, de kippen kunnen een slecht humeur of een opgewonden persoon van een kilometer afstand herkennen. Kippen kunnen op dezelfde manier getemd worden als huisdieren zoals katten of honden. Niet alle kippen houden van aaien en knuffelen zoals een hond of kat dat doet, maar het is mogelijk en heel eenvoudig om kippen vriendelijk te maken. 

Hoe maak je kuikens tam? 

Kuikens temmen doe je zo: Ga zo vaak mogelijk voorzichtig met ze om en laat ze aan u wennen. Geef ze altijd wat tijd om zich aan iets nieuws te wennen en laat ze de eerste stap zetten. Geef ze traktaties, eerst uit een schaaltje en dan uit uw hand als u dat wilt. Geef ze wat vrijheid om te verkennen. Nieuw voedsel van jongs af aan. Probeer eens een stukje geraspte wortel voor de kuikens te laten bungelen en kijk naar het resultaat. Een stofbad, zitstokken en een plek om te scharrelen stimuleren natuurlijk gedrag en helpen eventuele stress te verlichten. 

kippen tam maken

Hoe tem je oudere kippen? 

Oudere kippen moeten anders behandeld worden als je deze wil temmen. Je moet gewoon bij ze blijven zitten, in de ren om te beginnen, zodat ze eraan wennen dat je er gewoon bent. Ga niet bij ze in het hok zitten, ze moeten zich van je af kunnen bewegen als ze dat willen, dus de grotere ren is een veel betere plek om mee te beginnen. Als ze erg schichtig zijn, kun je ook buiten de kippenren bij ze zijn, zodat ze zich achter het hek wat veiliger voelen. 

Waarom zijn mijn kippen niet tam? 

De reden waarom jouw kippen niet tam zijn, is waarschijnlijk dat ze als kuikens niet genoeg zijn aangeraakt. Ze moeten erop kunnen vertrouwen dat je ze veilig en gezond houdt, en ook al doe je alles wat je kunt, als je kippen niet genoeg zijn aangeraakt toen ze jong waren, kan het zijn dat ze nooit opgepakt of geaaid willen worden. Je kunt altijd proberen ongetemde kippen te temmen door ze voedsel uit je hand aan te bieden. In sommige gevallen hebben nogal vluchtige vogels na verloop van tijd vertrouwen gekregen in hun eigenaar en zijn ze volledig veranderd, maar dit vergt veel tijd en doorzettingsvermogen. Voor meer informatie over het temmen van kippen en het verzorgen, klik hier!

Zelf een kippenhok maken

Kippengids nu downloaden