Kippen verzorgen is onder te verdelen in voer, water en hygiëne. In deze blog gaan we dieper in op de hygiëne en wat je moet doen om zieke kippen te verzorgen.
Kippen verzorgen bij wormen
Hoe moet je kippen verzorgen bij wormen? Kippen moeten 2 tot 4 keer per jaar preventief worden ontwormd. Geeft je kip een lusteloze of zieke indruk af? Dit kan komen door een wormbesmetting. Wat je dan kan doen is een mestonderzoek laten uitvoeren. Hoe moet je nu je kippen gaan verzorgen? De besmetting is te verhelpen met iverquantel drops.
Kippen verzorgen bij veerluis en andere luizen
Hoe moet je kippen verzorgen bij luizen? Kippen houden zichzelf schoon door met behulp van de snavel de veren te schikken. Ook nemen kippen geregeld een zandbad. Maar de kans op luizen zit er altijd wel in. Vooral als het weer warm is. Als je kippen de hele tijd aan het pikken zijn met hun snavel in het verenpak, is de kans redelijk groot dat ze jeuk hebben door de veerluis. Deze ontdek je het makkelijkst onder de vleugels en rondom de cloaca. Ze zijn met het blote oog te zien. De veerluis heeft 6 pootjes. Als je grijze trossen waarneemt rondom de veren, zijn dit eitjes. Dan is het tijd om je kippen te gaan verzorgen. Dit komt vaker voor in de zomer dan in de winter, vanwege het warme weer in deze periode. Lees ook het blog over bloedluis bij kippen.
Zieke Kippen verzorgen bij luizen
Hoe moet je kippen verzorgen bij luizen? De luizen veroorzaken een hoop jeuk bij de kip, evenals kaalheid, bloedarmoede, onrust, etc. Gebruik onschuldige preparaten bij de bestrijding. Deze doen de kip geen kwaad. Er zijn enkele speciale insectenpoeders beschikbaar, denk aan vogelspray 404. Let erop dat deze spray niet in de ogen van de kip terecht komt als je deze wil behandelen. Als een van de kippen lees heeft, moet je alsnog alle kippen behandelen. Na drie weken doe je dit nog een keer. Nu weet je hoe, je je zieke kippen moet verzorgen als deze luizen hebben
Kippen verzorgen bij vlooien
Hoe moet je kippen verzorgen bij vlooien? Ook vlooien zijn met het blote oog te zien. Net als de luis bestaan ze uit 6 poten. Je kan ze onderscheiden door de beweeglijkheid die ze hebben. Als je ze wil aanraken springen ze snel weg. Vlooien zorgen voor jeuk, kaalheid en ze kunnen mager worden, evenals bloedarmoede. Wat to do als je vlooien constateert? Grondig je hok schoonmaken en ontsmetten. Behandelen kan op dezelfde manier als hoe luizen worden behandelt (antiluispoeder of spray). En hier ook weer de waarschuwing let op dat dit spul niet in de ogen of in de mond komt.
In deze blog heb je geleerd hoe je zieke kippen moet verzorgen bij vlooien, luizen, en wormen. Er zijn nog enkele ziekten die vaak voorkomen, zoals Diarree en kalkpoten. En hoe dit dit eigenlijk bij kuikens? Wat is de beste ondergrond? Meer tips en hoe je ze hiervoor moet verzorgen kan je lezen in de volgende boeken. en natuurlijk op de rest van deze website.