kippen houden in de winter

Kippen houden in de winter is net even anders dan in de rest van het jaar. De temperaturen zakken flink en hier moet slim op worden ingespeeld. Daarom in deze blog 5 tips, zodat je als hobbymatige kippenhouder jouw kippen optimaal kan verzorgen / houden in de winter.

1: Isolatie in de winter

Tip 1 voor het houden van kippen in de winter heeft betrekking op isolatie. Een kip kan goed tegen temperatuurverschillen. Maar het kippenhok moet wel winterklaar worden gemaakt. Zorg voor een goede isolatie rondom het hok. Let er op dat de kippen niet op de tocht zitten en daardoor nat worden. Af te raden is om een verwarmd hok te maken. Hierdoor ontstaan er te grote warmte verschillen tussen het hok en de ren buiten. Zo worden je kippen een stuk sneller ziek.

Kippen houden in de winter

2: Houd het drinken en de waterbak vorstvrij

Vers drinkwater is een van de basisbehoeften voor de kip, ook in de winter. Wat er vaak gebeurd bij het houden van kippen in de winter, is dat het drinkwater gaat bevriezen. Om dit op te lossen zijn enkele handige trucs, zoals de drinkbak / waterbak in de zon zetten. Wat je niet moet doen is warm water gebruiken en geen suiker door het water gooien. Hierdoor krijgen de kippen meer dorst. Ververs het water regelmatig en haal dit in de avond weer naar binnen. Wat je wel kan doen is een klein verwarmingselement / warmtelamp aanschaffen. Dit kan je plaatsen onder de drinkbeker. Zo ontstaat er geen ijsvorming.

3: Kippen houden in de winter > zorg voor voldoende voer

Als je kippen wil gaan houden in de winter is het belangrijk om voldoende voer te hebben. Hier moet even iets extra aandacht aan worden gegeven. Let op dat er genoeg koolhydraten in het voer zitten. Dit is funest om de kippen warm te laten blijven. Ze gebruiken in de winter meer energie om zich warm te houden. In koolhydraatrijk voedsel zit onder andere mais, gerst en zonnebloempitten. Let er dus op dat je genoeg gaat bijvoeren.

Kippen gaan houden in de winter

4: Verzorg de lellen en kammen met vaseline

De volgende tip voor het houden van kippen in de winter gaat over de verzorging van de kammen en lellen. Is het aan het vriezen en kouder dan minus zes graden celsius? Dan is het aan te raden om de lellen en kammen met vaseline in te smeren. Zo drogen deze niet uit en zullen ze niet bevriezen. Als een kam bevriest, zal deze zwart gaan worden. Neem gelijk contact op met de dierenarts als dit het geval is.

5: Kippen houden in de winter – Sneeuwvrij

Kippen houden niet van de sneeuw in de winter. Hierdoorheen lopen vinden ze vreselijk.  Maak een sneeuwvrij pad voor ze. Zodat ze niet door het sneeuw hoeven te lopen om bij het eten en drinken te komen. Door de sneeuw gaan de kippen minder scharrelen. De meeste prefereren juist om in hun hok te blijven, zelfs als het voer buiten staat. Let hier een beetje op en houd het hok sneeuwvrij.

Met deze vijf tips weet je waar je allemaal rekening mee moet houden als je kippen wil gaan houden in de winter. Meer over dit onderwerp kan je lezen in De KippengidsVeel succes!

Zelf een kippenhok maken

Kippengids nu downloaden