Warmteplaat kuikens

In dit uitgebreide blog meer info over kuikens en de warmteplaat.

De kuikens kunnen hun eigen temperatuur niet regelen tot ze veren hebben – dat is pas als ze ongeveer twaalf weken oud zijn. Tot die tijd moet je ze wat extra warmte geven om ze te helpen. Onmiddellijk na het verlaten van de moeder moeten de eieren in de broedmachine worden gezet en de eerste twee weken op een temperatuur van 95-100 graden worden gehouden. Daarna moet je de temperatuur elke week met vijf graden verlagen tot de kuikens een maand oud zijn.

Warmteplaat biedt licht voor je kuikens

Hoewel kuikens warmte nodig hebben, zijn er geen substantiƫle studies die aantonen dat kuikens ook consistent licht nodig hebben. Wanneer je een warmteplaat gebruikt, worden je kuikens overspoeld met licht, dag en nacht. Ze hebben niet de kans om zich aan te passen aan een regelmatige kielzog- en slaapcyclus zoals ze zouden doen als ze onder een broedse kip zouden worden opgevoed. De kippen hebben warmte nodig terwijl ze jong zijn, en tenzij je in de tropen leeft, zal je een betrouwbaardere bron van warmte nodig hebben.

Ontwerp warmteplaat voor kuikens

Het grootste probleem met een warmteplaat voor kuikens zit hem in de manier waarop hij is ontworpen. Er zijn verschillende punten in het apparaat die vatbaar zijn voor storingen. De meeste warmteplaten zijn gemaakt van aluminium en bestaan uit een klem en een hanger. De klem van de warmteplaat is echt gemakkelijk los te slaan van wat er ook aan vastzit, en de vleugelmoer op de warmteplaat maakt vaak zijn grip los tijdens het gewone gebruik. Er zijn verschillende soorten maak het zelf kits te koop online, zodat je zelf alle specificaties van de warmteplaat voor jou kuikens kan bepalen door er zelf een te maken.

Let op de kwaliteit van de warmteplaat voor kuikens!

Bovendien kunnen warmteplaten wat gedragsproblemen bij je kippen veroorzaken. Terwijl ze roodgloeiende warmteplaten maken die helpen het pikgedrag van je kuikens te verminderen, kunnen deze lampen duur zijn en net zoveel risico’s opleveren als conventionele warmteplaten. De enorme 250-watt bollen die je in je broedmachine gebruikt, doen niet veel voor de kuikens, behalve ze van warmte voorzien. Ze kunnen oververhitting veroorzaken en zelfs als je waakzaam bent over het verhogen van de lamp een paar centimeter per week om de warmte van de warmteplaat te verlagen, zal het niet genoeg doen om je kuikens te laten acclimatiseren tot de echte omstandigheden. Daarnaast zijn de metalen klemmen op warmteplaten gammel en vallen ze vaak uit elkaar. Zelfs als je de lamp vastgezet hebt, is de kans groot dat hij valt. Let hier dus op bij het kopen van warmteplaten voor kuikens.

Voordelen warmteplaat kuikens

Daarnaast zijn er diverse voordelen aan een warmteplaat voor kuikens:
– Energiezuinig
– Veilig in gebruik
– Gemakkelijk instelbaar
– Prima alternatief voor een warmtelamp.
– Pasgeboren kuikens de eerste 6-7 weken warm houden

warmteplaat kuikens

Hoe werken verwarmingsplaten voor kuikens?

Verwarmingsplaten om kuikens mee op te warmen werken op een relatief eenvoudige manier. De onderkant van de plaat heeft een verwarmingselement. De kuikens kunnen onder de plaat gaan en onder de plaat rusten. Het is ook veilig voor hen om het aan te raken, dus als ze toevallig hun rug tegen de onderkant van het apparaat komen, zullen ze niet verbranden. Dit is net als hoe een moederkip haar kuikens warm houdt. Er zijn verschillende groottes warmteplaten. Zo heb je warmteplaten van 25×25 en van 40×40. De warmteplaten van 25×25 zijn geschikt voor kleinere groepen kuikens, ze hebben minder stroom nodig en zijn makkelijk overal te plaatsen. De warmteplaten van 40×40 zijn handig om te kopen wanneer je grote groepen kuikens hebt.

Hoe lang kuikens op warmteplaat?

Hoelang een kuiken bij de warmteplaat moet blijven is niet zo van belang. Als je kuikens het te warm krijgen, kunnen ze er gewoon weggaan. Met de gele poten kun je de hoogte van de plaat instellen, zodat de kuikens niet voorover hoeven te buigen om onder de plaat te komen. Dit verlaagt ook de temperatuur instelling van je broeder op natuurlijke wijze, in plaats van dat je de hoogte van je warmteplaat steeds moet aanpassen.

Warmteplaat kuikens kopen

Mocht je na het lezen van dit artikel interesse hebben in het kopen van een warmteplaat voor jouw kuikens, bekijk dan eens de pagina met warmteplaten op Bol.com.