Warmtelamp kuikens

De warmtelamp is voor kuikens de beste oplossing om ze warm te houden. Vooral in de eerste levensfase is dit van cruciaal belang. Vooral in de eerste zes a zeven weken hebben kuikens warmte nodig ter overleving als de moederkip niet present is. Deze warmte gebruiken ze om zichzelf te ontwikkelen tot volwassen kippen. Beste alternatief voor een warmtelamp voor kuikens is een warmteplaat. Die is iets zuiniger met energie.

Welke warmtelamp uitkiezen voor de kuikens?

Welke warmtelamp moet je nu uitkiezen voor de kuikens in hun belangrijke ontwikkelingsfase naar kip? Er zijn hier verschillende mogelijkheden voor. Zo heb je kleine armaturen en grote, er zijn lampen die licht en warmte afgeven, daarnaast zijn er lampen die geen licht en wel warmte afgeven. Laatste voorbeeld is weer beter voor het dagritme en nachtritme van de kuikens. Kortom, een hoop keuze. Waar moet je nu allemaal rekening mee houden bij het uitzoeken van een warmtelamp voor je kuikens?

Warmtelamp kuikens

Warmtelamp kuikens – Het Wattage

Eerste factor om rekening mee te houden voor de warmtelamp van je kuikens is het wattage. Hoe hoog het wattage moet zijn is afhankelijk van het aantal kuikens en de temperatuur buiten. Voor een kleine groep, zeg maar tot 10 kuikens is een kleine warmtelamp al voldoende. In de zomer is een lamp van 60 watt geschikt en in de wintermaanden 100 watt. Let er dus op dat je het wattage in de winter en zomer aanpast. Als je grotere groepen kuikens hebt kan je beter kiezen voor een hoger wattage in je warmtelamp.

Warmtelamp kuikens – De diameter van de reflector of armatuur

Volgende onderdeel om rekening mee te houden bij de keuze voor een warmtelamp voor je kuikens is de diameter van de reflector of armatuur. Ook deze is weer afhankelijk van het aantal kuikens. Tot 15 kuikens heb je voldoende aan een diameter van 22 centimeter. Als je grotere groepen hebt kan er beter een kap met een grote diameter worden gebruikt. Dan kan je kiezen voor een reflector tot bijvoorbeeld 38 centimeter. Door de reflector wordt de warmte van de warmtelamp naar een bepaalde plek gericht, bijvoorbeeld richting de kuikens.

Warmtelamp kuikens – Rood of geen licht

Laatste factor om rekening mee te houden bij het aanschaffen van een warmtelamp voor je kuikens is het licht. Warmtelampen zijn vaak in rood licht of zonder licht te verkrijgen. Rood is de traditionele kleur. Geen licht wordt ook wel een donkerstraler genoemd. Deze geeft alleen warmte af (zonder licht). Door de donkerstraler is het dagritme en het nachtritme beter.

Het gebruiken van de warmtelamp bij je kuikens

Op basis van het gedrag van je kuikens kan je zien of de warmtelamp naar behoren werkt. Als de kuikens bijvoorbeeld tegen elkaar aankruipen en luid piepen, hangt de lamp te hoog. Als de kuikens zo ver mogelijk van de warmtelamp vandaan blijven, hangt deze te laag. Bij de ideale hoogte zitten de kuikens onder de lamp en scharrelen ze rond door het hok. Let dus goed op de hoogte en afstand waarop de lamp hangt.

Warmtelamp voor kuikens

Zelf een warmtelamp maken

Als je zelf een warmtelamp wil maken voor je kuikens is dit ook mogelijk. Dan heb je de volgende onderdelen nodig:

  • Keramische fitting
  • Stroomsnoer
  • Reflector

Hoe groot de kap moet zijn is afhankelijk van de hoeveelheid kuikens. Een kleine reflector van ongeveer 25cm is geschikt voor 10 kuikens. Een middelgrote reflector van 30 centimeter is geschikt voor 15 tot 25 . De grootste reflector van 38 centimeter is perfect voor grotere groepen kuikens.

Andere methoden om je kippenhok te verwarmen

Naast de warmtelamp voor je kuikens zijn er nog andere methoden om je kippenhok te verwarmen

Hiervoor is wel een stroomaansluiting vereist in het kippenhok. Deze kan je ook gebruiken voor je drinkbakverwarming. Daarnaast is het aan te raden om isolatie in te bouwen voor een lager stroomverbruik. Wil je meer weten over het aanschaffen van een warmtelamp voor je kuikens? Stuur dan een e-mail naar info@zelfeenkippenhokmaken.nl. Wil je een lamp bestellen voor in het kippenhok? Hierbij een link naar de bestverkochte warmtelampen op Bol.com