Groot kippenhok

Een groot kippenhok kent enkele voordelen ten opzichte van een kleine variant. In dit blog meer informatie over deze voordelen, de soorten grote hokken, aanbiedingen en waar rekening mee te houden bij aanschaf.

Groot kippenhok – Hoeveel Ruimte per kip?

Hoeveel ruimte heb je nodig in het grote kippenhok?

 • Per krielkip heb je 0,25 m2 nachthok nodig en 0,5 m2 kippenren. 
 • Voor een normale kip heb je 0,5 m2 nachthok nodig 1 m2 kippenren.

Let op, dit zijn de minimale waardes, meer ruimte is altijd beter. Vergelijk het met mensen in een te klein huis, dit zorgt voor frictie op lange termijn. Beter is dus om niet het maximale aantal kippen te nemen wat past bij jouw ruimte. Neem een groot kippenhok maar plaats deze niet tot aan de nok vol. 

Groot kippenhok makkelijker schoonmaken

In een groot kippenhok kan je dus meer kippen kwijt dan in een kleine. Ook voor jou is het een stuk makkelijker om een groot hok schoon te maken dan een kleine. Je kan overal veel beter bij, kan onderdelen verplaatsen en hebt bewegingsruimte. Een mestlade die uitschuifbaar is, raden wij aan om te bestellen voor in je grote kippenhok. Dit bespaard je een hoop tijd en moeite met het schoonmaken van de mest. 

Groot kippenhok kopen

Er zijn diverse grote kippenhokken te koop. Zo kan je makkelijk filteren op:

 • Maten (medium, groot, XL, klein)
 • Prijsklasse
 • Soorten
 • Indelingen
 • Aanbiedingen 
 • Materialen. Kunststof, hout en nog meer soorten. 

Zo heb je speciale keuzes voor bijvoorbeeld een groot kippenhok, een speciaal nachthok, met of zonder ren. Meestal hebben alle grote hokken een legnest wat je kan openen vanaf boven. Als jij een grote afgesloten tuin hebt, is een ren niet altijd per se nodig. Dan kan je ze gewoon loslaten in de tuin. Zo zie je, er zijn een hoop keuzes die gemaakt dienen te worden voor aanschaf van een hok.  Hierbij een link naar Kippenvilla.nl, de webshop voor grote kippenhokken.

groot kippenhok

Materialen groot kippenhok 

Net heb je kunnen lezen dat de grotere kippenhokken veelal bestaan uit de materialen kunststof of hout. Traditioneel zijn de hokken van hout. Gemaakt van hoogwaardig hout voor een langere levensduur. 

Nieuw in de markt zijn de grote kunststof kippenhokken. Kunststof heeft een langere levensduur in vergelijking met hout. Daarnaast zijn ze onderhoudsarm. Over het algemeen zijn ze iets duurder maar gaan ze een stuk langer mee. Ook komt er veel minder bloedluis voor in een hok van dit materiaal, ten opzichte van hout waar dit veel vaker voorkomt 

Maak voor jezelf de afweging hoe lang je kippen wil gaan houden. Mocht je voor meer dan 5 jaar kippen willen houden adviseren we om een groot hok van kunststof te kopen. Dit zal je in die periode veel onderhoudstijd schelen en dit heeft de laagste kans op bloedluis. 

Waar een groot kippenhok kopen? 

Er zijn diverse aanbieders van grote kippenhokken:

 • Bol.com
 • Makro (groothandel) 
 • Gamma (vaak wat duurder)
 • Welkoop
 • Marktplaats (tweedehands) 

Wij adviseren zelf om op Bol.com te bestellen. Hier heb je vaak gratis verzending en er is een makkelijk retourbeleid. Ook hebben ze veel scherpe prijzen / aanbiedingen. Als je ontevreden bent over het hok stuur je deze weer terug. Ook is de klantenservice van Bol het beste gewaardeerd. Mocht je geen nieuw maar tweedehands groot kippenhok willen kopen, is dat ook mogelijk. Hierbij nog een link naar Kippenvilla.nl, de webshop voor grote kippenhokken.

Tot slot

Houd in ieder geval rekening met alle tips die we hebben gegeven in dit artikel. Voor vragen mag je altijd mailen naar info@zelfeenkippenhokmaken.nl. Daarnaast hebben we nog meer artikelen geschreven over het kopen van een kippenhok