Kunststof kippenhok

Een kunststof kippenhok biedt diverse voordelen boven de traditionele hokken van hout. Over deze voordelen, onze ervaringen en waar je allemaal rekening mee moet houden bij het kopen vertel ik je meer in dit blog. 

Voordelen kunststof kippenhok kopen 

Een kunststof kippenhok is duurzaam en onderhoudsarm. Daarnaast gaat kunststof langer mee dan hout. Zo zijn er nog meer voordelen om deze variant te kopen. Hierbij alle voordelen op een rijtje:

 • Makkelijk schoon te maken. Kunststof is eenvoudig schoon te maken en vlekken kunnen er vaak gemakkelijk uit gewassen worden.
 • Weinig onderhoud (beitsen is bijv niet nodig)
 • Duurzaam in vergelijking met hout
 • Gaat langer mee dan traditionele varianten. Kunststof is resistent tegen rotting, waardoor het kippenhok langer meegaat dan een houten versie.
 • Makkelijk verplaatsbaar en licht van gewicht: kunststof is lichter dan hout, waardoor het makkelijker is om het kippenhok te verplaatsen of te vervoeren.
 • Gebruiksvriendelijk 
 • Mooi design
 • Lagere onderhoudskosten. Doordat kunststof niet rot, hoef je het niet te behandelen tegen houtworm of rot, waardoor de onderhoudskosten lager zijn.
 • Makkelijk om de eieren uit te halen
 • Weerbestendigheid. kunststof is bestand tegen weerselementen zoals regen, sneeuw en vorst, dus het zal niet snel beschadigen of vervormen.
 • Diverse merken beschikbaar: Polywood, Aveve, Eglu, Cosy Coop 

Bovendien gaat een kunststof kippenhok bloedluis tegen. Bekijk hier het uitgebreide assortiment kunststof kippenhokken op Kippenvilla.nl.

kunststof kippenhok

Nadeel kunststof kippenhok

Enige nadeel van een kunststof kippenhok is de hoge prijs. Maar hierbij geldt, goedkoop is duurkoop. Beter investeren in een kwalitatief kunststof kippenhok dan om de zoveel jaar een houten variant aanschaffen. Dan ben je op lange termijn alsnog meer kwijt.

Plastic kippenhok

Plastic is een overkoepelende term voor kunststof materialen, zoals een kippenhok. Je kan dus ook een plastic kippenhok aanschaffen. Dat zal ook aan de voordelen voldoen die net zijn behandeld.

Bloedluis tegen houden met het kunststof kippenhok 

Er is nog 1 bijzonder groot voordeel aan een kunststof kippenhok. Heb je al kippen of ken je mensen met kippen? Dan heb je het volgende vast weleens meegemaakt of gehoord. Je opent het hok, gaat naar binnen / steek je arm erin. Je voelt overal kleine beesten… Dit is bloedluis. Bloedluis zit in de naden en kieren van een traditioneel kippenhok. Het laat zich vanaf hier op je vallen. 

Op de dag zelf zitten ze in de naden en kieren van het hok. Op het moment dat de kippen op stok gaan, laten ze zich vallen op de kippen en zuigen ze zich vol met het bloed van de kippen. Dit is erg vervelend voor jouw diertjes. Als je de niet helpt kan dit levensbedreigend zijn voor de dieren. 

Er zijn verschillende middeltjes om bloedluis te bestrijden, maar zoals het gezegd zegt, voorkomen is beter dan genezen. Kunststof kippenhokken bevatten geen naden en geen kieren. Dit betekent dat de bloedluis zich hier niet tegen kan verstoppen waarop die kans hierop geminimaliseerd wordt. Dit is voor het welzijn van de kippen een van de belangrijkste voordelen. 

Kunststof kippenhok, toch bloedluis

Het kan natuurlijk toch voorkomen dat er wat bloedluis in het kunststof kippenhok zit. Dan is er er nog 1 groot voordeel aan dit materiaal hok. Je kan het hok heel makkelijk schoonspuiten. Het is gemaakt van 100% UV bestendig kunststof. Het hok zal niet verkleuren of door de zon poreus worden. 

Verplaatsen kunststof kippenhok 

Het kunststof kippenhok met ren is erg makkelijk te verplaatsen. Dit is in het begin nog niet nodig maar na verloop van tijd wel. Een nieuw hok met ren ziet er altijd geweldig uit. Na een paar maanden zal de bodem hard worden en zal de mest van de kippen de grond in gaan trekken. Hier komen vervolgens dan weer vliegen op af en dit kan gaan stinken, zeker in de zomer met het zonnetje erop. 

Je kan dit tegengaan door de bodem geregeld om te scheppen zodat er weer verse grond bovenop komt te liggen.  Een kunststof kippenhok met ren kan je eenvoudig in zijn geheel verplaatsen. Alleen of met zijn tweeën til je het hok makkelijk op en zet je deze een paar meter verder. De bodem is nu vrij en je kan de grond eenvoudig omscheppen. Na het omscheppen kan je het hok en de ren  weer terug zetten zonder moeite. 

kunststof kippenhok

Kunststof kippenhok geregeld verplaatsen

Voor de kippen is het goed om het kunststof kippenhok geregeld te verplaatsen. Kippen houden van verse grond. Ze kunnen er lekker in scharrelen en de verse bodem zit vol wormen, insecten en steentjes wat ten goede komt voor de gezondheid. 

Kunststof kippenhok en veiligheid

Er komen steeds meer wilde dieren in Nederland, gelukkig biedt een kunststof kippenhok veiligheid tegen roofvogels, vossen en marters. Vaak kan je de deur van buiten afsluiten, om de veiligheid tijdens de nacht te waarborgen. 

Kunststof kippenhok voor beginners

Zeker voor beginners raden we aan om te starten met een kunststof kippenhok. Als je een paar kippen wil houden, niet heel handig bent en wat gezelligheid in de tuin wil, is het kunststof kippenhok de oplossing. 

Kunststof kippenhok monteren

Een kunststof kippenhok is vaak heel makkelijk te monteren. Ook als je het zat bent kan je het makkelijk weer uit elkaar halen. Veelal bestaat een pakket uit de volgende onderdelen:

 • Nachthok
 • Met ren
 • Deurtjes 
 • Binnenkant hok (zitstokken, legnest, etc) 

Er zijn veelal verschillende afmetingen beschikbaar. De grootte van het kunststof kippenhok is afhankelijk van het aantal kippen wat je voor ogen hebt. Dit aantal is altijd in de beschrijving aangegeven. 

Hierbij een link naar de bestverkochte kunststof kippenhokken op Kippenvilla.nl.

kippenhok kunststof

Kunststof kippenhok benodigdheden

Naast het kunststof kippenhok zijn er nog enkele accessoires die je moet kopen, zoals de voersilo, de waterbak, etc. Lees meer over de benodigdheden in dit blog

Voor meer vragen over het houden van kippen, het zelf maken van een kunststof kippenhok of vragen over onze ervaringen kan je altijd mailen naar info@zelfeenkippenhokmaken.nl