Vitamines voor kippen

Vitamines zijn ook voor kippen belangrijk. Elke vitamine heeft zijn eigen bijzonderheid. Over het algemeen zijn dit bouwstenen die bijdragen aan een gezonde groei of ontwikkeling. Ook bij herstel van ziektes kunnen vitamines voor kippen van pas komen. Kortom, in elk dieet zijn deze bouwstenen benodigd.

Waar halen kippen vitaminen uit?

Kippen kunnen vitaminen uit voer halen. Daarnaast worden enkele door het lichaam zelf aangemaakt. Laatste optie is het zelf aanvullen middels supplementen of preparaten. 

Wanneer vitamines aan je kippen geven? 

Vitamines zelf aan je kippen geven doe je als bijvoorbeeld ziek is / in de rui is. In dit soort situaties kunnen ze wel wat extra’s gebruiken. Zo vul je alle tekorten weer aan. Ook kippen die op shows worden vertoond, krijgen vaak extra. Zo wordt het verenkleed net iets mooier. 

vitamines voor kippen

Welke vitamines kan ik aan mijn kippen geven?

De belangrijkste vitamines voor je kippen zijn de volgende:

  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • K

Bovenstaande vitamines zijn van groot belang voor je kippen. Elk van deze hebben hun eigen bijzondere werking. 

Hoe vitamines aan je kippen geven?

Vitamines kun je aan je kippen geven in vloeibare en in vaste vorm. Je kan deze in de waterbak doen of ervoor kiezen om dit te mengen met het kippenvoer. Ook komt het weleens voor dat een kip met dwang moet worden gevoerd. Als deze niet eet als die ziek is bijvoorbeeld. Dan krijg je een speciaal spuitje waarmee je de vitamines in de mond van de kip kan spuiten. 

Kan je teveel vitamines aan je kip geven? 

Teveel vitaminen aan je kip geven is mogelijk. Dit is niet gezond voor de kippen. Let goed op wat er bij het product staat beschreven. Houd je altijd aan de dosering. Vaak zit hier wel een marge in ingebouwd, dus als je iets teveel hebt gegeven, zal dit geen problemen opleveren. 

vitaminen voor kip

Vitaminetekorten voor je kippen

Ook een tekort aan vitaminen kan voor problemen zorgen met de gezondheid van je kippen. Zo kan het skelet misvormen, de darmen minder goed werken, onvruchtbaarheid en in enkele gevallen ook overlijding. Dit tekort aan vitamines voor je kip kan ontstaan door een aandoening of ‘eenzijdige voeding’. 

Variatie in het voer

Zoals eerder gezegd, kippen halen de vitamines uit de voeding. Daarom is het erg belangrijk om deze te voorzien van divers voer waar deze vitamines in zijn verwerkt. Er zijn zakken voer te koop die te weinig goede stoffen bevatten, wat kan resulteren in vitaminetekort. Neem altijd even de ingrediëntenlijst door, zodat je zeker weet dat het voer van voldoende kwaliteit is. Als je veel kippen hebt kan het voordeliger zijn om zelf voer samen te stellen. Zorg er dan wel voor dat dit voer bestaat uit de goede verhouding:

  • Vetten
  • Eiwitten
  • Koolhydraten
  • Vitamines voor kippen 

Vitamines voor kuikens

Voor kuikens zijn vitamines nog belangrijker. Deze hebben ze nodig om zich te ontwikkelen tot volwassen kip en te groeien. Voor kuikens is vitamine A een van de allerbelangrijkste. Dit bevorderd de ontwikkeling. Daarnaast is vitamine E belangrijk voor kuikens om ze minder vatbaar te maken voor virussen en bacteriën. 

Naast de twee netbenoemde, is het belangrijk om vitamine B, D, K en C te werken in het voer. Kortom, kies ook hier voor kuikenvoer wat gebalanceerd is. Zo krijgen ze alle belangrijke stoffen binnen en kunnen ze zich ontwikkelen tot gezonde kippen. 

Vitamines voor je kip

Hier een link naar de bestverkochte vitamines / voer voor kippen op Bol.Com