Hoe bereid je een kippenhok voor op de winter?

Met de koude dagen op komst, ondernemen sommige kippeneigenaren stappen om hun kippenhok winterproof te maken. Zo zorgen zij ervoor dat hun kippen beschermd zijn tegen de lagere temperaturen, maar ook tegen bepaalde weersomstandigheden zoals wind en regen. Wil jij jouw kippenhok ook klaarmaken voor de winter en ervoor zorgen dat jouw kippen deze periode zo comfortabel mogelijk door kunnen komen? In dit artikel zetten wij een aantal tips op een rij waarmee jij ervoor kunt zorgen dat jouw kippenhok klaar is voor de koudste maanden van het jaar!

Het kippenhok extra verwarmen

Allereerst is het uiteraard van belang dat jouw kippen een prettig en stevig kippenhok hebben waarin zij beschut en veilig zijn. Ondanks het feit dat de veren van kippen ervoor zorgen dat zij warm blijven, kan het voor kuikens en andere kleine kippen toch prettig zijn om wat extra warmte te krijgen. Een verwarming toevoegen aan een kippenhok is eenvoudig en kan op verschillende manieren. Zo kun je een warmtelamp in het kippenhok ophangen. Ook is het mogelijk om een warmteplaat in het kippenhok neer te zetten. Kuikens kunnen onder deze plaat gaan zitten om het lekker warm te krijgen. 

Het kippenhok isoleren

Naast de lagere temperaturen, valt er in de winter natuurlijk ook regen en soms zelfs hagel of sneeuw. Ook al kunnen kippen best wel goed tegen deze winterse weersomstandigheden, kunnen zij wel ziek worden wanneer er sprake is van veel tocht en vochtigheid. Om deze reden is het aan te raden om het kippenhok te isoleren in de winter. Het kippenhok kun je isoleren door bijvoorbeeld een plastic afdekvlies aan de binnenkant van het hok vast te maken. Zo voorkom je dat jouw kippen last hebben van de regen en wind en blijft het bovendien wat warmer in het kippenhok. 

De bodem van het kippenhok

Om ervoor te zorgen dat jouw kippen zich lekker kunnen nestelen, is het ook aan te raden om in het kippenhok extra bodembedekking neer te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een wat dikkere laag zaagsel of stro. Dit kan ook dienen als een extra laagje isolatie. Door genoeg bodembedekking neer te leggen, kunnen de kippen een warm plekje opzoeken en elkaar warm houden door dicht tegen elkaar aan te gaan zitten. 

Concluderend, kunnen kippen goed tegen wat koudere temperaturen. Desondanks kun je hen op verschillende manieren een handje helpen in de winter. Zo kun je een verwarming toevoegen aan het kippenhok, het hok isoleren en waterdicht maken of extra bodembedekking in het hok neerleggen. Zo weet je zeker dat jouw kippen het niet te koud zullen krijgen tijdens de wintermaanden. Pas jij één van deze methoden al toe?